Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 5.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Masopustní průvod roztančil navzdory dešti ulice Přerova

Zprávy z regionu

18.2.2023

Autor: hcz

Masky a bujaré veselí, takový byl letošní Masopust, který připadl na sobotní dopoledne 18. února 2023. V průvodu nechyběly tradiční masky jako medvěd, smrtka, stárek se stárkou, ženich s nevěstou, policajt, kominík, kůň nebo slamák. Rej masopustního veselí si navzdory dešti Přerované užívali. Nechyběla slivovička, borovička, koláče, koblížky nebo uzené a klobásky.

Masky vyrazily před devátou hodinou od spolku Cukrle v ulici U Bečvy a vydaly se podél řeky a hradeb na náměstí TGM. Tento rok je provázela nejen Hanácká môzêka Litovel, ale i cimbálovka Okybača z Lipníku nad Bečvou a cimbálová muzika Primáš z Přerova. Na radnici už čekal chasu se stárkem "starosta" v podání radního Jakuba Navaříka, který se zhostil předání masopustního práva chase.

"Když mi slíbíte, že špatnosti budete sódiť a trestať, z moci mně svěřené vám právo a s ním i vládu nad městem předám," přivítal chasu radní Jakub Navařík. Stárek, Tomáš Barbořík z Folklorního souboru Haná Přerov, za právo, slivovičku a koláčky poděkoval, poté následoval valčík "starosty" se stárkovou.

 

Mezi maskami nechyběla ani tentokrát smrtka. Té se místo Magdy Barboříkové ze spolku Cukrle zhostila Marta Miková. Prozradila, že tentokrát je smrtka taková "pěkně bóbelatá" a ne vychrtlá.

Od radnice se maškary vydaly na faru, pak pokračovaly do prodejny Jirků v Jiráskově ulici, Wilsonovu ulicí na Horní náměstí k přerovskému zámku. Cestou je vítaly prodavačky z obchůdků a výměnou za pohoštění si rády zatancovaly s medvědem.

hcz

Reklama

EICO PLUS s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Zahradní technika a zahrádkářské potřeby

Kvalita pro zahradu, stavbu, dílnu. Firma se zabývá především prodejem hadic od největšího českého výrobce firmy Valmon z Valašského Meziříčí, ale také širokého sortimntu pro zahradu...