Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 8.8 °C

Lavička Pavla Nováka bude poctou k jeho nedožitým 80. narozeninám. Na náměstí bude i výstava

Zprávy z regionu

21.2.2024

Autor: red

Byl hudební ikonou šedesátých let. Autorem i interpretem stovek hitů. Idolem mnoha žen. A především velkým přerovským patriotem. Město na svého slavného rodáka Pavla Nováka nezapomíná a jeho nedožité osmdesáté narozeniny připomene výstavou na náměstí TGM i ručně vyřezávanou lavičkou s umělcovou podobiznu, která bude mít své místo u Laguny. Vzpomínka na Pavla Nováka, od jehož smrti uplynulo v únoru patnáct let, se uskuteční v pátek 8. března, dva dny před výročím jeho narození.

Vizualizace uměleckého řezbáře Pavla Dlabala

Pavel Novák se narodil 10. března roku 1944 z Přerově, kde také vystudoval gymnázium a po vysoké školy se do města vrátil jako učitel. Hrál a zpíval v kapelách Synkopa a Vox, v roce 1967 si převzal bronzového Slavíka a proslavil se také jako skladatel, textař a spisovatel. Složil více než sedm set písniček a napsal dva tisíce textů, v pozdějších letech se věnoval také tvorbě pro děti. Pamětníci tvrdí, že kdyby se uměl v začátcích své kariéry vzdát svého milovaného Přerova a přestěhoval se do Prahy, byl by stejně slavný jako Karel Gott.

V pátek 8. března odpoledne se proto bude na něj vzpomínat hned dvěma akcemi. Oprášena bude výstava, která byla v Galerii na Horním náměstí k vidění u příležitosti umělcových nedožitých sedmdesátin, teď bude mít expozice místo ve výlohách na náměstí TGM 5 a 8. "Přesně před deseti lety jsme shromáždili tisíce řádků textu, stovky fotografií a další artefakty. Vzpomínková výstava byla tehdy pojata opravdu velkoryse, nechyběla třeba nejoblíbenější kytara Pavla Nováka, klobouk nebo fotokoutek. Letošní ambicí bylo připomenout obě výročí Pavla Nováka ve veřejném prostoru, proto je výstava oproti originální podobě značně zredukována," uvedla vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová. Atmosféru Novákovy zlaté éry dokreslí při vernisáži, která je naplánována na 15 hodin, hudební doprovod v podání Dušana Milloniga, který stál u založení kapely Vox už v roce 1966. A právě tehdy vznikly legendární hity jako Malinká, Pihovatá či Nádherná láska, které v jeho podání na venkovní vernisáži zazní.

O hodinu později, v 16 hodin, pak bude slavnostně předána k užívání lavička od uměleckého řezbáře, která bude mít místo u Laguny. Je na ní podobizna zpěváka s krátkým popiskem. Město za ni dalo 27 a půl tisíce korun a předběžně se počítá s tím, že postupem času by v místě mohlo být více laviček slavných přerovských rodáků. Pavel Novák by měl být tím, kdo tradici zahájí. Lavička bude dlouhá dva a půl metru, na opěradle je zpodobněn umělec s kytarou, která k němu patřila, za ním je vidět i kousek starého Přerova. Autorem nového mobiliáře je řezbář Pavel Dlabal ze Senice na Hané. A na Nováka nezapomene ani letošní kytarový rekord, který se koná vždy 1. května na hradbách u řeky Bečvy. Hrát se tam bude slavná Nádherná láska, která se původně jmenovala Che Sara a je coververzí italské balady.

red

Reklama

Exekutorský úřad Přerov, soudní exekutor JUDr. Lukáš Jícha

Katalog firem » Finance » Exekutoři

- vymáhání práva na území České republiky - pořádání dražeb movitých a nemovitých věcí