Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 6.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Lagunu čeká šetrné odbahnění

Zprávy z regionu

1.12.2019

Autor: red

Bahno se nebude těžit, ale zničí ho speciální přípravek. Bakteriální směs bude likvidovat letité nánosy bahna ve velké Laguně. Zatímco dříve tyto problémy řešila těžká technika, dnes se nabízí ekologicky šetrnější metoda. Přípravek, který způsobí rozklad organického bahna, zastaví hnilobný proces, sníží množství sinic i zelených řas a v neposlední řadě zvýší koncentrace kyslíku ve vodě.

Přípravek, který je prostý chemie, vyzkoušeli letos na městském rybníce místní rybáři a s výsledkem byli spokojeni, protože došlo ke snížení vrstvy bahna o 11 centimetrů. Proto se radní rozhodli stejnou metodu využít i na Laguně. Město bude stát odbahnění plochy o rozloze 2, 75 hektarů 288 tisíc korun.

Laguna, která je součástí odpočinkové zóny Přerova, je uměle vytvořená nádrž, která nemá odtok ani přítok. Na začátku osmdesátých let minulého století patřila tato vodní plocha k vyhledávaným místům k letní rekreaci, ovšem později, právě kvůli nánosům bahna, se sem Přerované přestávali chodit koupat. Po povodni v roce 1997 se situace ještě zhoršila. Na podzim roku 2008 město přistoupilo k odbahnění sacím bagrem. Akce trvala šest týdnů, bylo tam 90 centimetrů bahna a odbahnění tehdy přišlo na 3 a půl milionu korun. Jenže bagrování se neukázalo jako ten nejlepší způsob likvidace. Kromě finanční náročnosti byl problém i s odvozem, uskladňováním a likvidací mnoha tun bahna. Bagrování se navíc muselo provádět v době, kdy hrozilo co nejmenší ohrožení živočichů, kteří ve vodě žijí, především pak škeble rybničné. Proto se radní tento týden rozhodli upřednostnit aplikaci speciální směsi, která rozloží usazeniny na vodu a oxid uhličitý, který se následně vyvětrá do ovzduší. Hlavně je však tato metoda šetrná k vodním organismům.

Odbahněním Laguny se vytvoří lepší životní podmínky pro chov ryb. Zároveň si od tohoto kroku radní slibují, že se plocha stane vhodnější ke koupání. S aplikací přípravku se začne koncem dubna roku 2020, v říjnu by už měli zástupci města vědět, kolik centimetrů bahna se podařilo zlikvidovat. Samotné práce nebudou pro nikoho omezující. Ani pro rekreanty ani pro rybáře.

red

Reklama

DUHA KLUB DLAŽKA

Katalog firem » Kultura » Agentury, organizace

Zájmový mezinárodní klub, je členem sdružení DUHA. Akce probíhají formou sportovních klání, kulturních večerů, jedno i vícedenních pobytů. Tábory pro děti, mládež, pro rodiče s dětmi.