Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 10.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kvetoucí ostrov u Žerotínova náměstí

Zprávy z regionu

8.6.2023

Autor: David Kopřiva

Když před časem v Přerově velké křižovatky nahradily kruhové objezdy, neměl jsem zprvu jako řidič žádná přehnaná očekávání, ale výsledek mile překvapil. Odpadlo dlouhé čekání v kolonách z vedlejších cest, doprava je mnohem plynulejší a především bezpečnější. A krom toho to také mnohem lépe vypadá.

Mám rád, když jsou věci nejen funkční, ale také pěkné. Vzpomínám si, jak mě zaujalo estetické pojetí kruhových objezdů v Tulln an der Donau v Dolním Rakousku a těší mě, že ani u nás v Přerově tento aspekt nezanedbali.

Zrovna nedávno se renovoval "kruháč" u Žerotínova náměstí a protože jsem chodil často okolo, nedalo mi to a chtěl jsem zjistit něco víc. Dozvěděl jsem se, že výsadba na okružní křižovatce a přilehlých ostrůvcích byla ukončena začátkem května a je navržena tak, aby kvetla prakticky po celý rok.

V předjaří jako první vykvetou dřeviny – kalina Bodnanská a jasmín nahokvětý. Následně je vystřídají drobné jarní cibuloviny, jako například krokusy, tulipány a modřence. V létě bude ostrůvek hrát barvami trvalek jako jsou svíčkovce, krásnoočka, třapatky a okrasné trávy. Na podzim se okružní křižovatka zbarví do červeno-růžové díky rozchodníkům a ruji vlasaté, poté opět rozkvetou kaliny a jasmíny.

Celkově bylo vysazeno 1590 kusů cibulovin a 521 trvalek. Při návrhu bylo navíc nutné respektovat inženýrské sítě pod křižovatkou a proto tady vznikly také pískové plochy, které záhony nejen rozčlenily, ale zajistily i lepší přístup k jejich údržbě. 

Díky všem, kteří se na tom podíleli. Dobrá práce!