Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 8.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Knihovna slaví 100 let rozsáhlou výstavou v městské galerii

Zprávy z regionu

14.10.2019

Autor: red

Výstava mapující stoletou historii a vývoj knihovnictví na Přerovsku včetně dobových rekvizit jako jsou archivní tisky, zápůjční lístky, pořadače a další propriety bude zahájena tento týden v Galerii města Přerova na Horním náměstí.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos

"Informační panely k expozici s příznačným názvem 100 let knihovny v Přerově nabídnou nejstarší  historii, ohlédnutí za pobočkami, připomenou sídelní budovy nebo zajímavé archiválie, fotografie, plakáty, zmapují aktivity nad rámec půjčování, změny knihovnictví po vzniku moderních technologií nebo současnou nabídku," přiblížila náplň expozice vedoucí galerie Lada Galová. Jak zdůraznila, instituce si panely zpracovala kompletně ve vlastní režii. "Výstavu přerovští knihovníci připravují už od začátku letošního roku a pokud mohu soudit, velmi důkladně. Čtenáři bývalí i současní, stejně jako všichni ostatní návštěvníci se zájmem o bibliografii, si skutečně přijdou na své," doplnila Galová.

"Výstavou bychom chtěli přiblížit významné výročí existence přerovské knihovny a prezentovat veřejnosti, jak probíhal rozvoj knihovnictví a knihovních služeb nejenom v rámci samotného města Přerova, ale také celého regionu. Přerovská knihovna v průběhu své stoleté historie prošla řadou proměn. Stala se moderní informační institucí, a i když to tak při pohledu na současné a nevyhovující prostory nevypadá, poskytuje veřejnosti cenné informační, vzdělávací a kulturní služby. Výstava mimo jiné prezentuje také spolupráci s přerovskými vzdělávacími institucemi a knihovnami v partnerských městech Bardejov a Kędzierzyn-Koźle," řekl ředitel Městské knihovny v Přerově Pavel Cimbálník, který výstavu osobně zahájí. "Na výstavě si budou moci návštěvníci prohlédnout například dobové kroniky, staré katalogizační skříňky s původními knižními lístky nebo nejstarší a nejvzácnější bibliofilské tisky, které přerovská knihovna vlastní ve svém rozsáhlém fondu. K vidění bude mj. také největší a nejtěžší přírůstkový seznam knih nebo naopak nejmenší básnické sbírky, které se vejdou do dlaně. Za kuriozitu výstavy budou nejspíš platit nejrůznější záložky, které čtenáři často v knihách zapomínají," vyjmenoval Cimbálník.

Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 17. října v 17 hodin, zahraje pianista Ivan Němeček a bluesové skladby zazpívá Petra Poláková-Uvírová. Doprovodný program výstavy nabídne autorské čtení a křest knihy Vítěz spisovatelky Kláry Janečkové ve čtvrtek 14. listopadu v 17 hodin.

red

Reklama

Výstavní síň Pasáž

Katalog firem » Kultura » Galerie

Kulturní služby města Přerova provozují v rámci Městského informačního centra i Výstavní síň Pasáž, jejímž smyslem je poskytovat neformální prostor pro výstavy a prezentace nejrůzn...