Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 0.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kašnu na Masarykově náměstí čeká v příštím roce oprava

Zprávy z regionu

10.11.2019

Autor: red

Renovace se dočká pískovcová kašna, která stojí sedmnáct let na Masarykově náměstí. Radní rozhodli, že za 193 tisíc korun bude upraven nejen povrch kašny, ale i pískovcová kruhová dlažba pod ní, která je vlivem prosakování poničená. S opravou se začne v příštím roce, do začátku prázdnin bude hotová.

V roce 2002 se v Přerově začalo opravovat hlavní náměstí před radnicí a v jejím středu byla postavena kašna podle architektonického návrhu akademického sochaře Alexiuse Appla. V průběhu let se ovšem na povrchu kašny začal usazovat vodní kámen a docházelo k narušování povrchu pískovcových ploch. Proto byla už před devíti lety provedena renovace, spočívající v přebroušení poničených částí včetně přespárování spojů, impregnace a zpevnění. To vše stálo sto tisíc korun. Letos bylo zjištěno další výrazné narušení povrchu, a tak bylo vypsáno výběrové řízení na restaurátora, který by se práce ujal. Jenže ze strany odborníků panovaly obavy z použitého materiálu, těšínského pískovce, který, jak uvedli, je sice tvrdý, ale nasákavý, takže může snadno opět docházet k narušení jeho povrchu. Nakonec se ale našla pražská firma, která se rozhodla práce zhostit. Na renovaci kašny budou v první polovině roku 2020 pracovat restaurátoři ze společnosti Přírodní kámen.

Podle autora díla v sobě kašna skrývá poselství. Korunka má připomínat, že je Přerov královské město. A tryskající voda představuje sukni, které rozlévá hojnost do úrodného hanáckého kraje.

red

Reklama

Plazma Plus s.r.o.

Katalog firem » Zdravotnictví » Dárcovství, plazma

Plazma Plus s. r. o. - jsme společnost, s bohatými zkušenostmi a chceme pomáhat lidem. S námi můžete pomoci hned dvakrát – darováním plazmy a vstupem do národního registru dárců kostní dř...