Reklama

Sobota 2. srpna 2025, svátek má Gustav, venku je 27.1 °C

I přes neúrodu slivkošty táhnou, lidé představují desítky svých produktů

Zprávy z regionu

21.3.2011

Autor: hcz

S přehlídkami všemožných destilátů spojenými s ochutnávkou vzorků se o víkendu roztrhl pytel. Zatímco v Beňově pojali 4. ročník slivkoštu ve velkém - degustátoři v průběhu čtrnácti dní ochutnali 110 vzorků slivovice a 31 likérů od pěstitelů místních i přespolních, v Čekyni hodnotili pouze produkty domácí výroby.

Beňov

Slivkošt v Beňově pořádá již čtvrtým rokem ve spolupráci s obcí místní zahrádkářský svaz. A i přesto, že letošní úroda byla malá, pěstitelé a zahrádkáři si s tím poradili. Když se neurodí švestky, hrušky nebo jablka, vypálíme něco jiného, řekli si…… a o rarity nebyla nouze.
Kromě vzorků slivovice od místních, poslali své zkapalněné produkty i pěstitelé z přilehlých obcí. "Máme tu vzorky z Vlkoše, Dobrčic, Přerova, Horní Moštěnice….. Letos jsou zastoupeny destiláty z trnek, švestek, hrušek, jablek, ale i durancií, rynglot, meruněk, lesních směsí, zahradních směsí, nebo třeba i mirabelek. Šampionem a králem mezi všemi se nakonec stala trnkovice místního pěstitele Františka Soboty," prozradil předseda zahrádkářů Josef Černý, který se drží hesla, že vypálit se dá skoro všechno. Do soutěže přihlásil i pravou nefalšovanou okurkovici. A jak se správně pálí okurkovice? To ho naučili chlapi ve Vlkoši. "Na jejich doporučení jsem dal do sudů 2/3 okurků a 1/3 jablek. Ty totiž podporují kvašení," řekl Černý, který se nejspíše drží hesla, že pálit se dá ze všeho. "Dobrá je i dýňovice, pamatuji si, že v minulých ročnících dokonce tento destilát vyhrál Vlkošskou baňku. Taky jsem se kdysi pokoušel dýni vypálit, ale tehdy jsem to ještě neuměl. Ze sto litrů kvasu čisté dýně mně natekly jen dva litry. Tentokrát jsem ale na doporučení vlkošských přidal k okurkům i jablka a tak ze 130 litů kvasu do kterého jsem přidal 7 kilo cukru vyteklo 10 litrů okurkovice," prozradil pěstitel, který příští rok chystá další překvapení. "Zatím nebudu prozrazovat co vypálím, ale pokud se to podaří,bude to bomba".

V Beňově Nechybělo ani hodnocení "babského pití" - likérů, které byly výhradně z domácí produkce. Nejvíce bodů získal višňový likér Aleny Černé, která se na rozdíl od svého manžela Josefa, drží osvědčených metod. "Letos jsem se rozhodla udělat likér z višní. Natrhala jsem je, zalila slivovicí a přidala cukr. Udělat likér není vůbec složité a jsem opravdu ráda, že lidem moc chutná," dodala.

Čekyně

Čekyňáci pojali svůj již 11. ročník slivkoštu, stejně jako každým rokem, na rozdíl od beňovských komorněji. Tradicí se totiž stalo, že vzorky pálenek na košt posílají jen místní pěstitelé, rodáci a "naplaveniny", jak s oblibou říkají místní přistěhovalcům.

Sedmičlenná porota, která nasbírané vzorky degustovala, složená ze zástupců hasičů, podnikatelů, myslivců…měla v sobotu dopoledne v hospodě U hřiště plné ruce práce. "Letos hodnotíme 31 vzorků pálenek. Je to sice méně, než v minulých ročnících, ale na neúrodu, která postihla všechny pěstitele, je to slušný počet," řekl předseda hodnotící komise Jiří Oujezdský.
V záplavě švestek a jablek nechyběly ani ostružiny, které se staly raritou Čekyňského koštu. Komise hodnotila nejen chuť pálenky, ale i vůni a čirost. "Nejlepší vzorek může od každého degustátora získat až 15 bodů. Hodnotí se chuť (0 až 8 bodů), vůně (0 až 5 bodů) a za čirost mohou degustátoři udělit maximálně 2 body," vysvětlila pravidla Michaela Drábková, členka organizačního týmu. "Vzorky jsou sladké a jejich posuzování je opravdu složité. Až na dva z nich bylo hodnocení velmi vyrovnané," nechal se slyšet jeden z degustátorů. Pálenky, které získaly stejný počet bodů, postoupily do kola druhého, kde probíhal "rozstřel". Degustace byla u konce a tak se sál za hospodou začal pomolu plnit návštěvníky. "Ohodnocené vzorky stejně jako pokaždé rozdáme večer při předání cen návštěvníkům ke konzumaci. A protože k dobrému pití, nesmí chybět ani dobré jídlo připravili jsme ke štamprličce i něco k zakousnutí. Nebude chybět tlačenku ani ovárek," dodal Oujezdský.

Nejlepším palivcem roku se stal Vlastimil Štybnar se švestkou. Druhou příčku obsadia švestkovice paliče Zdenka Košiny a třetí místo jabkovice Libora Mikšíka.

hcz

Reklama

Svítidla INTEX

Katalog firem » Obchod » Svítidla

Svítidla pro vnitřní, venkovní použití. Návrhy osvětlení domů, bytů, kanceláří, zahrad. Poradenská činnost. Stolní lampy, stojící lampy, kancelářské osvětlení, lustry, stropní sv...