Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 17.1 °C

Hranická sbírka aktovek pro Kongo předčila veškerá očekávání

Zprávy z regionu

15.7.2011

Autor: Martina Šaradínová snm

Zhruba 1300 školních aktovek a batůžků, obdobný počet školních pouzder, 400 sad pastelek i stovky sad barev, tužek, papírů a sešitů se podařilo shromáždit při sbírce v Hranicích na Přerovsku pro školáky z afrického Konga. Věci si dnes symbolicky převzali zástupci Konžské demokratické republiky a na konci června se vydají na cestu na africký kontinent. V září by se školní potřeby měly dostat ke školákům, řekl dnes organizátor sbírky Vlastimil Mach.

"Sbírka trvala zhruba šest týdnů a předčila veškerá naše očekávání. Zapojila se opravdu celá republika. Lidé posílali balíky na podatelnu, nosili je osobně. Smekám před nimi," uvedl Mach. Podle něj školní věci budou převezeny lodí do některého z afrických přístavů a budou uskladněny v kostele. Později budou rozděleny do tří provincií v zemi. "Začátkem září se věci začnou rozdělovat do škol. Měl bych být u toho a moc se těším, že uvidím možná radost v očích školáků," doplnil Mach.
Iniciátorkou akce byla jedna z hranických obyvatelek Iva Bonyoma Lutchimba. Její manžel, původem z Konga, je shodou okolností učitel. "Mluvili jsme o Kongu, prohlédli jsme si filmy, jak tam vítají nové děti do školy. Viděla jsem, že některé děti tam kolikrát mají jen igelitový pytlík od mouky, cukru nebo od rýže a v tom mají tužku a papír. Napadlo mě proto, že bychom udělali sbírku školních batůžků a potřeb. Blížil se konec školního roku, tak se to hodilo," uvedla žena. Původně předpokládala, že se podaří sebrat kolem 200 aktovek. Ohlas akce ji pak velmi příjemně překvapil.

Do sbírky se zapojila řada lidí, škol i institucí. Anna Musilová zorganizovala sbírku v ZŠ Lipovec na Blanensku, kterou navštěvuje asi 150 žáků. "Sebrali jsme nakonec 331 aktovek a balíky papírů, tužek či barev. Nakonec pro to museli přijet vojáci nákladním autem. U dětí to mělo velký ohlas, nosili aktovky opotřebované i zcela nové," uvedla Musilová.
V Hranicích nešlo o první veřejnou sbírku tohoto druhu; podle pořadatelů tam chuť obdarovávat ze strany lidí je. Loni v listopadu například z Hranic mířila do Afghánistánu zásilka školních pomůcek, kterou daly dohromady hranické školy. Tři roky po sobě se v Hranicích také uskutečnila veřejná sbírka vánočních dárků. Skončily u místních seniorů, dětí z dětských domovů nebo i u příslušníků provinčního rekonstrukčního týmu v afghánském Lógaru. Pořadatelům se tak podařilo nashromáždit na jednom místě až 2500 dárků. Akce byla zapsána i v knize rekordů.

Martina Šaradínová snmčtk

Reklama

Technické služby města Přerova

Katalog firem » Služby

Našimi hlavními úkoly je postarat se o čistotu města, údržbu zeleně, svozu odpadu, osvětlení města a odstraňování následků zimy. Dále provozujeme pohřební službu, která má samosta...