Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 7.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Folklorní festival letos obsadí prázdné výlohy města

Zprávy z regionu

25.8.2021

Autor: red

Prázdné výkladní skříně v centru města obsadí v září folklor. Čtrnáctý ročník Folklorního festivalu Přerov letos proběhne prostřednictvím výstav přímo v nepoužívaných výlohách. Osm zastavení u výloh v celém městě nabídne přehlídku krojů, ale také folklorního života, umění i rozšířenou realitu. Vernisáž výstav začíná 3. září v 16:30 na náměstí TGM.

"Folklorní festival dosud probíhal na Horním náměstí, ale vzhledem k pandemii jsme si nebyli jistí, jestli k nám budou moci přijet soubory ze zahraničí nebo jestli se budou moci lidé scházet ve větším množství," říká Tomáš Barbořík, vedoucí FS Haná, který Folklorní festival Přerov pořádá. "Přemýšleli jsme dost dlouho o tom, jak festival udělat, ale bezpečně a zajímavě. O prázdných výlohách a obchodech v centru se už ale bavíme delší dobu, takže nás napadlo je využít, oživit folklorem a připomenout, že to jsou skvělé prostory, které stojí za pozornost. Už když jsme výlohy umyli, seškrábali staré polepy a sundali polámané vývěsní štíty, město dost prokouklo."

Do přípravy výstav ve výlohách města se s folklorním souborem pustilo také Muzeum Komenského v Přerově, Muzeum Františka Skopalíka v Záhlinicích nebo zlínský motion designér Matej Vázal.

"Zabrali jsme si pro sebe prostory bufetu a mlékárny, sportu a květinářství na náměstí TGM, stejně jako výklad v EMOSU, v Pasáži nebo v bývalém Atraxu," vypočítává Tomáš Barbořík. "V minulých týdnech jsme je uklízeli, instalovat výstavy budeme týden před festivalem."

 

Přerované také ve výlohách uvidí tradiční hanácké masopustní masky, nádherné hanácké kroje, na které mohou být Přerované právem pyšní. Nakouknout budou moci do hanácké chalupy i prádelny, vyzkoušet si ale budou moci také rozšířenou realitu, pro kterou designér Matej Vázal využije platformu Artivive.

Vernisáž výstav ve výlohách s podtitulem Folklor za korono začíná v pátek 3. září v 16:30 na Náměstí TGM v Přerově, kde vystoupí přerovská CM Primáš. Folklorní program pak bude pokračovat na nádvoří zámku, a také oblíbenou tancovačkou u cimbálu v Base Campu v Kainarově ulici. Folklorní výlohy budou k vidění až do 26. září.

Kromě folklorních výloh se mohou Přerované až do 12. září podívat na hodovou výstavu Hanácky nebe v Galerii města Přerova na Horním náměstí. Výstava nejen o krojích, ale také o hodech a dobrém jídle, o muzice a o tom, proč se Hanáci určitě dostanou do nebe, je doplněna krojovým fotokoutkem, takže největším Hanákem může být každý z návštěvníků.

red

Reklama

ELSON auto s.r.o.

Katalog firem » Auto - moto

Jsme ryze českou společností, která působí na českém i zahraničním trhu již od roku 1990. Naše společnost je postavena na vlastním vývoji a výrobě kvalitních střešních nosičů a pří...