Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 10.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dvanáctistupňový Zubr Gradus ovládl královskou kategorii ležáků a zahájil Dny českého piva

Zprávy z regionu

24.9.2019

red: red

Síla a plnost, to jsou dvě hlavní charakteristiky dvanáctistupňového ležáku Zubr Gradus, který byl vyhlášen nejlepším světlým ležákem roku na soutěži České pivo 2019, kterou každoročně pořádá Český svaz pivovarů a sladoven. Pódiové umístění ve svých kategoriích získala i piva Zubr Gold, Zubr Grand a Zubr Classic.

"Odvážíme si celkem čtyři ceny, což je v takové konkurenci skvělý výsledek. Pro Zubr Gradus to byla navíc první účast v soutěži České pivo a hned je z toho vítězství. Velmi si ocenění vážíme a těší nás, že jsme opět mohli ukázat, že poctivá práce a tradiční výroba se vyplácí,“ komentuje Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr, úspěchy v soutěži České pivo 2019, v rámci jejíhož vyhlášení byl slavnostně naražen sud vítězného ležáku Zubr Gradus jako akt zahájení Dnů českého piva.

Stejně jako další piva z portfolia pivovaru Zubr je Zubr Gradus vyráběn tradičním postupem kvašení v otevřených kvasných kádích a dlouhým zráním v ležáckém sklepě. "Zubr Gradus je uvařen z několika odrůd českého chmele, zejména z aromatického tršického Žateckého poloraného červeňáku, a z kombinace klasického a speciálního sladu zvaného karapils. Ten pivu dodává vyšší plnost a příjemnou zlatou barvu s jantarovo-medovými odstíny. Vyniká příjemnou hořkostí a sílou chuti, která je typická pro naše piva," popisuje ležák Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr.

Zubr Gradus byl poprvé představen v červnu 2017 na hudebním festivalu Zubrfest v areálu
přerovského pivovaru. V čepované podobě je dostupný ve vybraných provozovnách zejména na Moravě. V maloobchodní síti, a to v regionu Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje, bude možné Zubr Gradus během podzimu zakoupit ve speciální Sládkově výběrové edici.

Pro pivovar Zubr se jedná letos již o třetí velký úspěch na degustačních soutěžích. Začátkem roku se absolutním vítězem soutěže o Zlatý pohár PIVEX – PIVO 2019 stal Zubr Gold, který první místo ve své kategorii získal i na letošním ročníku soutěže České pivo 2019. V létě pak svoji kvalitu potvrdil celosvětovým vítězstvím v kategorii Czech Style Pale Lager Beer v mezinárodní soutěži World Beer Awards 2019.

Prestižní odborná soutěž České pivo se letos konala již podevatenácté. Český svaz pivovarů a sladoven vyhlásil letošní vítěze v pěti kategoriích: světlý ležák, 11% světlý ležák, světlé výčepní pivo, tmavé pivo a nealkoholické pivo. Senzorické vlastnosti piv posuzuje degustační komise složená z pivovarníků, pedagogů a odborníků ze středních a vysokých škol, Chmelařského institutu a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. Objektivita hodnocení je zajištěna dvoukolovým hodnocením.