Reklama

Středa 4. prosince 2024, svátek má Barbora, venku je 3.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dorty Tovaryšová: dorty na míru, které vám vykouzlí úsměv na tváři

Tipy a názory

26.3.2019

Autor: leš

Toužíte po dortech, které budou nejen skvěle vypadat a lahodit vašemu oku, ale zároveň budou chutné, vláčné a vyrobené z kvalitních surovin? Jestli jste si odpověděli ano, tak pro vás máme skvělou zprávu! Nemusíte jezdit nikam daleko, Martina Tovaryšová sídlí na Velké Dlážce a nejen, že vám na zakázku upeče dort dle vašich přání, může vás také naučit, jak si takové dortové umělecké dílo vytvoříte sami doma ;)

Foto: Lenka Šimková

Provozovna Dorty Tovaryšová funguje v Přerově už zhruba šest let a za tu dobu si získala i několik stálých klientů. Není divu, kdo jiný by vám při výběru toho ideálního dortu na rodinnou oslavu či svatbu poradil lépe, než Martina Tovaryšová? Přitom tahle sympatická paní není vůbec vyučenou cukrářkou.

Foto: archiv Martiny Tovaryšové

"Kdyby mi někdo před jedenácti lety řekl, že budu dělat dorty, tak mu řeknu, že je blázen", směje se Martina Tovaryšová, která vystudovala Slezskou univerzitu a Vysokou školu ekonomickou a teprve na mateřské dovolené objevila svůj skrytý talent. "Chtěla jsem udělat dort pro dceru k prvním narozeninám a potřebovala jsem osvědčenou radu, jak obarvit marcipán na opravdu černou barvu, abych na dort mohla dát tučňáky. Tenkrát jsem v Přerově obcházela různé zavedené cukrárny a zarazilo mě, že mi nikdo neporadil. Na všechno jsem musela přijít sama", uvádí Tovaryšová a přiznává, že výroba dortu byla prvním impulzem k tomu, aby začala svou živnost. Postupně začala péct pro rodinu, známé a s živnostenským listem se okruh zájemců jen zvětšoval, až si před šesti lety otevřela vlastní provozovnu na Velké Dlážce, konkrétně nad prodejnou Hruška. Pokud se však těšíte, že si zajdete posedět na dobrou kávu a ochutnáte některý z dortů, tak se neradujte. "Já bych nemohla mít svou cukrárnu nebo velkovýrobu, to by mě nebavilo. Dělám dorty, protože mě to baví a jsem ráda, když si můžu vyhrát s různým designem. Takže když mě osloví některé cukrárny, hotely či kavárny, jestli bych pro ně nepekla, tak je odmítám a doporučuji někoho jiného. Tohle ráda přenechám cukrářům a zůstanu u tvorby dortů na zakázku", usmívá se Tovaryšová. Kromě záliby v pečení dortů je její velkou vášní také cestování. S manželem, kterého zná od základní školy, již procestovali mnoho koutů světa a značnou část receptů na náplně dortů si přivezla právě ze svých cest.

Foto: archiv Martiny Tovaryšové
Foto: archiv Martiny Tovaryšové
Foto: archiv Martiny Tovaryšové

Co se týká dortů, tak neexistuje žádná fixní nabídka, či katalog, ze kterého budete dort vybírat. Vše záleží na osobní domluvě a na tom, jaké máte preference. V zásadě není problém vyrobit jednoduchý čokoládový dort, několikapatrový dort, či různé atypické tvary. Na přání může být dort i v bezlepkové, raw či dia variantě, pečou se i bezlaktózové dorty. "Vše je o domluvě se zákazníkem a já se snažím vždy dělat dorty přímo na míru. Přišla mi sem jednou paní, že by chtěla dort pro manžela k osmdesátým narozeninám. Pořádně neměla představu a říkala, že asi jen obyčejnou knihu s číslicí 80. Zeptala jsem se jí, jestli nemá manžel nějaké koníčky a dozvěděla jsem se, že je vášnivý holubář. Navrhla jsem tedy paní, jestli by místo knihy nechtěla dort v podobě holubníku a u něj vymodelovanou figurku manžela. Byla nadšená!", vypráví Tovaryšová, pro kterou jsou velkou zálibou právě atypické dorty. Kromě holubníku tvořila také šicí stroj, auto, pejska, tank a spoustu dalších. "Velkou výzvou pro mě byla první spolupráce s Meoptou, kdy jsem k 88. narozeninám modelovala kopii pana Rausnitze, dalekohled a dort zhruba pro dvě stě lidí. Z výsledku jsem byla nadšená já i Meopta a opravdu atypické dorty pro mě nejsou žádný problém. Samozřejmě pokud si někdo přeje obyčejný kulatý korpus nebo knihu, tak vyhovím i tomuto přání".

Foto: archiv Martiny Tovaryšové
Foto: archiv Martiny Tovaryšové

Kromě narozeninových dortů jsou velmi častou objednávkou také svatební dorty a rozhodně se nejedná jen o lokální objednávky. O kvalitě služeb této značky se mluví napříč republikou, což jen potvrzuje fakt, že šedesát až sedmdesát procent objednávek svatebních dortů pochází z Brna či Prahy. "Když mi někdo zavolá, že má zájem o svatební dort, tak se vždycky domluvíme na osobní konzultaci u mě v kanceláři. Klienti se většinou diví, když jim oznámím, že bude trvat zhruba hodinu, ale pak to pochopí. Nechci nikoho odbýt během pár minut a všem svým zákazníkům se pečlivě věnuji. Co se týká svateb, tak nejen že nachystám ochutnávku korpusu a krému a následně podle makety doladíme velikost a design dortu, ale řeknu snoubencům také praktické rady. Jednak ohledně správného krájení dortu, ale také prozradím, jaké se u krájení mohou dodržovat tradice, například by se novomanželé při krájení měli políbit nad dortem, což jim přinese hodně dětí", doplňuje Tovaryšová.

Foto: archiv Martiny Tovaryšové
Foto: archiv Martiny Tovaryšové
Foto: archiv Martiny Tovaryšové

Cukrářské kurzy

Mimo to, že vám Martina Tovaryšová upeče nejrůznější dorty na přání, pořádá také cukrářské kurzy, na kterých se naučíte, jak si takovou dortovou nádheru vyrobit doma. Jednodenní kurzy jsou pokaždé zaměřené na něco jiného a většinou jsou optimální pro deset až patnáct zájemců, ale samozřejmě pokud někdo bude stát o individuální kurz, může si jej domluvit. "Během celodenního tvoření se účastníci zdokonalí ve svých dovednostech, osvojí si nové a já je nezapomínám zásobovat tipy, které se jim při tvorbě dortů budou hodit. Když sama při pečení přijdu na fígl, který mi práci usnadní, tak proč se o něj nepodělit," usmívá se Martina Tovaryšová. Aktuálně je vypsaný kurz na potahování a zdobení dortů a kurz práce s čokoládou. Podrobnosti o náplni těchto kurzů a jak se přihlásit zjistíte tady → 

Do budoucna se zájemci mohou těšit nejen na kurz pečení makronek, ale i na něco dalšího. "Na kurzech momentálně nikdo nedostane osvědčení o rekvalifikaci, ale už nějakou dobu sháním potřebné akreditační materiály, abychom mohli mít plnohodnotné rekvalifikační kurzy. Ráda bych totiž v Přerově založila vzdělávací středisko na cukrářský design, ale je to ještě běh na dlouhou trať, tak uvidíme, snad to dobře dopadne," uzavírá Tovaryšová.

Na cukrářských kurzech vládne pohodová atmosféra :) Na cukrářských kurzech vládne pohodová atmosféra :) Foto: archiv Martiny Tovaryšové

leš