Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 8.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Bujaré veselí: Masopust odstartoval v Přerově čtyřicetidenní půst před Velikonocemi

Zprávy z regionu

23.2.2020

Autor: hcz

Stárek se stárkovou, slamák, medvěd s medvědářem, smrtka, ale i babka Tutovka. Takový byl letošní masopustní průvod, který jako každý rok vyráží do ulic města Přerova. Městská chasa převzala v sobotu dopoledne z rukou primátora na náměstí TGM právo nad městem a odstartovala tak čtyřicetidenní postní období.

Masopust je tradiční svátek, který našim předkům zvěstoval čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Fašank, masopust, vodění medvěda nebo ostatky se slaví po celé Moravě. Svou tradiční podobu si ale zachoval především na vesnicích. V Přerově se staré hanácké masopustní zvyky snaží více jak deset let obnovit spolek Cukrle a Folklorní soubor Haná Přerov.

Do ulic města se vydala řada masek. Nově se mezi nimi objevila i babka Tutovka. "Nápad to nebyl nijak originální, zařekla jsem se, že tu masku dělat nebudu. Ale najednou o mě opackla postel, tak jsem zavelela a kluci se dali do práce. Tak vzniklo Kohoutovo lože. Bábu Tutovku si letos střihla dlouholetá kamarádka a členka souboru, která nemůže na koleno, ale chtěla se průvodu také zúčastnit," prozradila s úsměvem členka Folklorního souboru Haná Přerov Magda Barboříková.

Průvod se vydal od Cukrlete směrem na náměstí TGM, kde chasu přivítal starosta. "Slébite mi včil, že bodete právo zachovávat a v úctě mět, že bodete na bezpečnost a pořádek ve městě dbat, a každou špatnost sódit a trestat, potom vám z moci mi svěřené, právo a s ním i moc nad městem předám," řekl primátor města Petr Měřínský a předal stárkovi před radnicí masopustní právo. A pak již následovalo bujaré veselí. Nechyběly tanečky, ale ani koláčky a slivovička.

Poté se masky vydaly na obchůzku městem doprovázené živou hudbou. "Zastavili jsme se na faře, u hospodyně Jirků, ve vinotéce U Hanačky a u zámecké paní v Muzeu Komenského a Katovně. Hlavní postavou masopustu je sice stárek, který přebírá od starosty právo, neméně důležitý je ale medvěd s medvědářem. K tradičním maskám patří žid, cikán s cikánkou, bába v nůši nebo smrtka, před kterou se má každý na pozoru. Letos jsme měli v průvodu i babku Tutovku," dodala Barboříková.

hcz