Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Bouřky v kraji: popadané stromy, zatopené domy i silnice

Krimi

1.8.2019

Autor: red

V souvislosti s vydanou výstražnou informací ČHMÚ na výskyt silných bouřek s vysokým stupněm nebezpečí zasahovaly jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů v Olomouckém kraji celkově u 33 událostí. Drtivou většinu z nich tvořily překážky na komunikacích, chodnících či veřejném prostranství.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Hasiči rovněž odčerpávali napršenou vodu. V Polské ulici došlo k zatopení části prodejny s papírem, v Řepčíně v místním autoservisu jednotka pomohla odčerpat vody z dílen. Vydatný déšť v místních částech Řepčín a Hejčín poté ještě několikrát prostřednictvím linky tísňové pomoci 112 zalarmoval hasiče. Na některým místech ale, jak voda rychle přitekla, tak i odtekla. Většinou zůstala pouze v zahradách v podobě větších kaluží, žádné nebezpečné laguny se netvořily," popsal mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

K samotnému čerpání se zapojily také dvě dobrovolné jednotky z místních části Černovír a Chválkovice. "Hasiči na několika místech v ulici Jarmily Glazarové nejprve pomocí čerpadel a následně s aktivním zapojením místních obyvatel vypomohli smetáky a lopatami v nelehkém odstraňování vody z garáží," uvedl Hošák. Čerpání vody zaměstnalo také hasiče v obcích Lužice a Mladějovice. Na místech provedli odčerpání vody pomocí čerpadel ze sklepení a garáží.

Silný vítr doprovázející bouřky nejvíce pozlobil na Kojetínsku. Hasiči zde na čtyřech místech zajišťovali poškozené střechy, utržené plechy i posunuté krovy. V Polní ulici uletěla střecha z objektu na zahradu, jednotky na místě zajistily provizorní opatření. Pomoc hasičů vyžadovaly situace také na ulicích Sladovní a Stan. Masara. "Na panelovém domě hasiči pomocí výškové techniky provedli opětovné připevnění utržených plechů, zde byla situace ale nejsložitější. Obyvatelé budou si nyní muset zajistit celkovou opravu střechy," konstatoval Hošák. V okolí Kojetína vypomáhalo rovněž několik dobrovolných jednotek s odstraňováním spadených stromů.

V brzkých ranních hodinách vyrazila jednotka z centrální stanice v Olomouci k pomoci s odlehčením nashromážděné vody na zaplachtované střeše. Na místě hasiči realizovali částečnou rekonstrukci a upevnění provizorní plachty.

"V souhrnu událostí evidujeme také spadené stromy do kolejiště, a to v Mladějovicích na Olomoucku, zde zasahovala drážní jednotka hasičů HZSp SŽDC. V nočních hodinách drážní hasiči z Přerova vyjeli na pomoc i do Zlínského kraje, přesněji v Hulíně odstraňovali rovněž strom z kolejiště," popsal dále Hošák.

Veškeré události se obešly bez zranění osob.