Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 10.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

39. ročník Československého jazzového festivalu v Přerově

Zprávy z regionu

22.9.2022

Autor: red

Nabídka výborné brazilské kávy. Osmdesátiny jazzového nestora. Dokonalé tóny trubky a křídlovky. Smršť tepajících funky groovů. Plný zvuk big bandu. Všestranná legenda jazzové kytary. Pianistka nesmírného talentu. Pohlazení neodolatelným francouzským šarmem.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos

Přepestrou směsici hudebních příchutí nabízí letošní 39. ročník Československého jazzového festivalu v Přerově. I letos organizátoři připravili v tradičním říjnovém termínu program sestávající z úvodního prologu, na který o týden později navážou tři hlavní festivalové večery.

Festivalový prolog, který se odehraje ve čtvrtek 13. října, zahájí mezinárodní Brazilian Coffee Project kytaristy Romana Pokorného, vzdávající hold latinskoamerické hudbě a jejím dráždivým rytmům. Osmdesáté narozeniny pak s lehkým předstihem v Přerově oslaví se svým kvartetem Jiří Stivín, multiinstrumentalista, resp. "hráč na cokoliv" a neodmyslitelná osobnost nejen naší domácí jazzové historie i současnosti.

O týden později se velkým sálem přerovského Městského domu rozezní tóny třídenního hudebního maratonu, který, jak je již v Přerově dobrým zvykem, ukáže jazzový um a bezbřehou kreativitu těch nejlepších hudebníků české, slovenské, evropské i světové provenience.

První festivalový večer, ve čtvrtek 20. října, zahájí přerovskému publiku velmi dobře známý hráč na trubku a křídlovku Juraj Bartoš se svým slovenským kvartetem a projektem nazvaným (ne)jednoznačně (N)evergreens. Hlavními hvězdami večera budou američtí Ghost-Note, skupina velmi proměnlivé sestavy s pevnými leadery, kterými jsou bubeník Robert "Sput" Searight a perkusista Nate Werth. Uvidíme, zda do Přerova zavítá i baskytarista MonoNeon, jenž je velmi populární zejména u mladých posluchačů. Tak jako tak nás čeká výbušná směs funku, hip hopu a jazzové fusion.

Během pátečního dvojkoncertu 21. října se nejprve představí mezinárodní big band Lukáš Oravec Orchestra. Slovenský trumpetista Lukáš Oravec si plní svůj sen koncertovat s velkou kapelou. Po něm v Přerově poprvé vystoupí legendární americký kytarista Lee Ritenour, jenž bude představovat muzikantský vrchol letošního festivalu. Lee Ritenour je hudebním inovátorem a univerzálem, který spoluurčoval zvuk řady jazzových subžánrů (jazz funk, smooth jazz či fusion), natočil přes 30 alb jako leader a na dalších desítkách nahrávek se podílel jako velmi žádaný spoluhráč.

Závěrečný festivalový večer v sobotu 22. října bude ve znamení výrazného ženského prvku. Skladatelka a klavíristka Kristina Barta bude se svým novým kvartetem formulovat Nekonečné otázky a odpovědi, což je jinak název plánovaného alba, který dokonale charakterizuje originalitu vlastních kompozic a jejich interpretaci v podání jedné z výjimečných představitelek věkem mladé, zkušenostmi však velmi vyzrálé generace našich jazzových hudebníků. Program letošního festivalu uzavře francouzská zpěvačka Cyrille Aimée, jejíž snadno rozpoznatelný hlas zcela jedinečně rozkročený mezi tradicionalismem a modernou kritici připodobňují k Sarah Vaughan se špetkou Edith Piaf.

Vždy po skončení hlavních festivalových koncertů bude jako každoročně následovat afterparty, tentokrát pod vedením saxofonisty Jiřího Halady a jeho přátel, každý večer jiných: Rhythm Desperados (čtvrtek), AghaRTA Gang (pátek) a Captain Fingers (sobota).

Všechny koncerty se konají v přerovském Městském domě, slovem provází Aleš Benda, zahájení jednotlivých večerů je stanoveno na 19:30. Další podrobnosti najdete na www.jazzcz.cz a na facebooku Československého jazzového festivalu.

red

Reklama

Studio zdraví LaDa

Katalog firem » Zdraví a styl

Kavitace, presoterapie, vibrační plošina, přístrojová diagnostika Poradny lékařů, léčitelů Program péče o zdraví Masáže, baňkování Celulitní zábaly, redukce váhy Energetick...