Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.1 °C

Výstava v lipnické synagoze připomene
 její židovskou minulost

Zprávy z regionu

13.4.2011

Autor: pnar

V lipnické synagoze budou vystaveny fotografie, které zachytí původní podobu této významné památky i její někdejší každodenní život. Po válce se totiž stal ze synagogy husitský kostel a její židovská minulost je však pozapomenutá. Přesto patří synagoga k nejvýznamnějším památkám města.

"Na černobílých fotografiích mohou lidé spatřit záběry z předválečné doby, než byla synagoga vybrakována. Zachyceny jsou na nich lustry, vybavení a jak to opravdu vypadlo, když tam Židé tehdy chodili a modlili se. Dnes je sice zvenku synagogou, ale vevnitř je více přizpůsobena Československé církvi husitské. Sami tomu říkají kostel, byla to přitom synagoga, byla k tomuto účelu postavena, proto chceme lidem připomínat, jak vypadala," uvedla mluvčí lipnické radnice Lucie Žídková.
Po druhé světové válce, během které nacisté většinu místních Židů vyvraždili, získala lipnickou synagogu Československá církev husitská. Původní vybavení se ztratilo nebo bylo odcizeno. "Byla tam spousta zlata, lustry i svícny. Nedochovalo se to i kvůli válce. Někteří sice tvrdí, že je původní vybavení někde schováno, ale jsou to jen báje," uvedla Lucie Žídková. Husitská církev nyní ustanovila novou Rada starších, která už začala v náboženské obci Lipník nad Bečvou pracovat. "Navázali jsme s novou radou kontakty a jednáme o možné spolupráci," uvedla Žídková.
Lipnická synagoga je druhou nejstarší v České republice, první písemná zmínka o její existenci spadá až do roku 1540. Jako poslední dům v řadě byla v té době synagoga svojí západní stranou přistavěna k vnitřní zdi městské hradby. "Turistické informační centrum už pátým rokem provádí turisty po významných památkách města, synagoga je jedním z největších lákadel. Návštěvníci obdivují především stropní síťovou žebrovou klenbu mimořádné historické hodnoty, která je zachována ve stylu pozdní vladislavské gotiky počátku šestnáctého století," prozradila Žídková.
Synagoga je také středem kultury ve městě. Potřebovala by však rekonstrukci, na kterou zatím nejsou potřebné prostředky. "Radnice proto schválila alespoň dotaci šedesát tisíc korun na vymalování a základní údržbu," řekla Žídková.

pnar

Reklama

Viktoria

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

RESTAURACE VIKTORIA, SPORTBAR VIKTORIA, BISTRO U VIKTORKY Restaurace Viktoria - kapacita 70 míst, letní zahrádka 70 míst, dětské hřiště, letní grilování Sportbar Viktoria - kapacita 50 m...