Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 11 °C

Třetí výběrové řízení: najde tentokrát lávka U Tenisu nového zhotovitele?

Zprávy z regionu

22.4.2014

Autor: Zuzana Doleželová

Opětovně byla vyhlášena soutěž na zhotovení lávky U Tenisu. Předchozí dvě výběrová řízení neměla zdárný konec, tentokrát se předpokládá, že v průběhu léta, kdy skončí migrace žab, by mohly začít demoliční práce. Projekt nového přemostění je hotový, vyčleněno je i 25 milionů, zhotovitel se prý snad také konečně najde.

"Vypisujeme opětovnou soutěž. Předchozí dvě výběrová řízení byla zrušena. V prvním nebyly splněny požadavky u obou firem, které se přihlásily, v druhém se zase přihlásila pouze jedna firma, což podle zákona nemůže být. Tak snad to do třetice vyjde," uvedl primátor Jiří Lajtoch s nadějí, že tentokrát z výběrového řízení zhotovitel nové lávky konečně vzejde.

Radní také odsouhlasili dvě kritéria při výběru zhotovitele celého projektu. Prvním kritériem je samozřejmě cena, tím druhým je termín realizace. "Pro mě je to samozřejmě důležité, ta lávka je na exponovaném místě, je to nepostradatelný přechod přes řeku Bečvu, proto by její stavba neměla dlouho trvat, abychom nečelili kritice ze strany veřejnosti," sdělil Lajtoch s tím, že se skutečně těžko vysvětluje, když stavba mostu trvá dlouho. Případní zájemci tak musí splnit obě kritéria, aby mohli ve výběrovém řízení uspět.

"V současné době už také vrcholí migrace žab, které přecházejí přes patu mostu na jedné straně. Takže předpokládáme, že ve druhém pololetí by se mohlo začít s realizací, pokud vše dobře dopadne," řekl Lajtoch a dodal, že si na radnici uvědomují, že by v takovémto případě byla situace obtížnější, protože to znamená práce na lávce v sezoně. "V tu dobu tam chodí zahrádkáři. Ale bohužel, původní plány se nám zhatily. V zimě měly probíhat demolice a na jaře se mělo stavět, teď se vše posune. Demontáž se bude provádět zřejmě v letní sezoně," vysvětlil primátor.

Do konce dubna platí statický posudek, poté se musí nechat zhotovit další. "Samozřejmě budeme tlačit, abychom od statika získali povolení do té doby, než se začne s demoličními pracemi. Do té doby by tam lidí měli mít možnost procházet," uzavřel Lajtoch.

Zuzana Doleželová