Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 10.4 °C

Tovačov: psi záchranáři bojovali o titul mistra, hledali v suti zavalené lidi

Zprávy z regionu

8.10.2012

Autor: Hana Žáčková

Za krásného slunného počastí se sešlo o víkendu v Tovačově a Aníně osmnáct nejlepších týmů záchranářů z Čech a Moravy na MČR. Psi záchranáři soutěžili v několika disciplínách: v poslušnosti, vyhledávali v suti živé a mrtvé osoby a zdolávali překážkovou dráhu.

"Letos jsme poprvé zahájili soutěž slavnostním vysvěcením záchranářského praporu a všech psů, kteří se mistrovství účastnili. Je to zvyk, který jsme k nám přivezli z alpských zemí, " uvedl Květoslav Štibora, vedoucí pořadatelské Záchranné brigády kynologů Olomouckého kraje, který se svým psem pomáhal při zemětřesení v Turecku a Iráku. "O povodních jsme pomáhali v Troubkách a podíleli se na pátracích akcích po zmizelých osobách. Vzpomínám si na případ ve Velké Bystřici, kdy jsme hledali sedmdesátiletou paní, která se ztratila v lese," dodal Štibora.
Na letošní mistrovství přijelo osmnáct týmů, které prošly dvoukolým výběrem. Polovina účastníků postoupila z loňského mistrovství a zbylých devět se do soutěže probojovalo z Českého poháru.

Na cvičišti v Tovačově soutěžili psi v poslušnosti, v Aníně za Prefou pak hledali osoby zavalené sutí. "Psi pracují v náročném terénu. Objem sutě odpovídá zřícenině osmipatrového domu. V ní jsou zahrabáni figuranti a tablety s mrtvolným pachem. Pes tak vyhledává jak živé, tak i mrtvé osoby. Pracuje sám, bez pomoci psovoda. Ten stojí opodál a psa pouze povzbuzuje. K vyhledávání mrtvých osob používáme chemické tablety. Jejich nevýhodou je však jejich prchavost a vysoká cena. Při hledání utonulých používáme při nácviku ostříhané vlasy, které uložíme do punčochy. Pach pak vytvoří na hladině koláč, který pes svým čichem zachytí a tak označí místo, kde se osoba nachází," vysvětlil Štibora, který se svým psem našel před lety na Laguně ve čtyřmetrové hloubce utonulého člověka.

Podle něj začalo vše už před dvaatřiceti lety, kdy byl v roce 1980 založen první, tehdy Moravsko-slezský svaz záchranářských psů. Dnes má svaz pět set členů a registruje celkem čtrnáct regionálních brigád. Olomoucká brigáda má sedmatřicet členů a dvě výcvikové základny. Jedna z nich je v Tovačově, ta druhá ve Vlkoši.

Hana Žáčková

Reklama

MK Bike sport

Katalog firem » Obchod » Cykloprodejny

Nabízíme největší výběr jízdních kol v regionu a to: MTB 26“--29“, Crossové, Gravel, dětské, City, Cruiser, silniční, DH, 4X, BMX, freestyle, elektrokol ... Značky - Author, Kelly´s...