Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 16.1 °C

Spravedlnost pro Michala. V Přerově se konal pochod na protest proti městské policii

Zprávy z regionu

21.1.2015

Autor: Zuzana Doleželová

Ve středu večer se v Přerově sešla skupina lidí, kteří přišli zavzpomínat na tragickou smrt třiadvacetiletého mladíka a zároveň protestovat proti zásahu MP. Michal Valenta zemřel 9. ledna po potyčce před barem Lumír, byl zastřelen strážníkem, který přijel událost řešit.

Přátelé mladíka i jeho přítelkyně Lucie se rozhodli uspořádat pietní akci, na níž rovněž vyjádřili silnou nespokojenost s celou tragickou událostí a postupem městské policie. Mají pocit, že případ není vyšetřován transparentně, a nejsou přesvědčeni, že bude zasahující strážník spravedlivě potrestán. "Takhle to dál nejde, něco se s tím musí dělat, nebaví mě jen čekat, jak se to ututlá..." zaznívalo z úst zúčastněných.

Strážník je v současné době na nemocenské, kde by měl zůstat až do konce února. Momentálně probíhá vyšetřování a policisté se k případu s ohledem na celou tragédii nechtějí vyjadřovat. Otázka, zda jeho zásah byl či nebyl adekvátní, tak zatím zůstává nezodpovězena.

Středeční večerní protest nebyl povolen, protože jej organizátoři včas nenahlásili. I přesto se sešlo asi na sto padesát lidí se svíčkami a transparenty. K poklidné pietní akci se ale přidala skupina opilců, kteří vykřikovali pod okny policie sprosté urážky a nadávky a chtěli se prát. Na celou akci dohlíželi jak republikoví, tak městští policisté, což mnohé protestující značně pobouřilo. "Vy máte naše životy chránit, ne nám je brát," vyjádřil své rozhořčení jeden z účastníků. Celý průvod zamířil k baru Lumír, kde život Michala vyhasl. Lidé tu zapalovali svíčky, psali vzkazy, na svého syna tu zavzpomínala i jeho maminka. Protestní pochod nebyl podle slov organizátorů jedinou akcí, další by měly následovat.

Zuzana Doleželová

Reklama

PSÍ SVĚT - SPECIALIZOVANÁ PRODEJNA

Katalog firem » Obchod » Chovatelské potřeby

PSÍ SVĚT - Žerotínovo náměstí 22, Přerov © Nově otevřená speciální prodejna oblečků a potřeb pro psy Nabízíme krmivo, pamlsky, kosmetiku, pelíšky, tašky, hračky, svítící...