Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 9.7 °C

Přerovští a dobroslavičtí hasiči si připomněli 70. výročí spolupráce

Zprávy z regionu

29.9.2016

Autor: hcz

V sobotu 24. září se konala oslava družební spolupráce města Přerova a slezských Dobroslavic, která trvá již 70 let. Velkým nositelem této tradice jsou právě dobrovolní hasiči obou obcí.

Po roce 1946 byla obec Dobroslavice takřka vymazána z mapy. Právě v tu dobu se Přerov ujal, v rámci patronátní spolupráce, této obce a započala dlouhotrvající družební výpomoc. Dobroslavické děti jezdily na prázdniny do Přerova, různé spolky, podporované vedením města, finančně i materiálně pomáhaly při obnově válkou zničené vesnice u Ostravy.

Přerovští hasiči darovali v roce 1946 svým kolegům v obci Dobroslavice základní hasičské vybavení, aby jim pomohli bojovat s požáry. Několik členů zde vypomáhalo i svou manuální pomocí při stavbách domů v obci. Tím se nastartovalo přátelství trvající již několikátou generaci. Hasiči se vzájemně pravidelně navštěvují u příležitosti různých výročí, oslav a jiných významných událostí.

Sobotních oslav se zúčastnilo 11 přerovských hasičů a delegaci vyslalo také vedení města. Na místním fotbalovém hřišti čekaly atrakce pro děti, bohaté občerstvení a zábava pro všechny. V úvodu programu proběhlo krátké ohlédnutí za uplynulou sedmdesátiletou spoluprací. Byly předány i drobné upomínkové předměty jako památka dlouhotrvajícího přátelství.

Hasiči z Přerova vyrobili pro své kolegy originální pamětní trofej. "Kamarádům z Dobroslavic jsme dovezli dárek v podobě cihličky na podstavci, kterou jsem já i mí kolegové podepsali. Náš dárek symbolizuje obnovu obce. Také jsme chtěli ukázat, že tak jako jsou pevné zdi složeny z cihel, tak i naše hasičské řady se skládají z mnoha členů, kteří společně tvoří pevné celky držící při sobě," konstatoval velitel přerovských hasičů Petr Štěpánek.

Samotní hasiči si pro přerovské kolegy připravili několik zábavných soutěží, do kterých se za vydatného povzbuzování místních obyvatel všichni s vervou zapojili.
"Zúčastnili jsme se celkem šesti disciplín. Postupně jsme na čas čerpali historickou ruční stříkačkou, oblékali si různé hasičské vybavení či hráli kuželky pomocí požárních hadic. Na konci šesté disciplíny byl poměr výher zcela vyrovnaný 3:3 a ke slovu musel přijít takzvaný rozstřel. Po vzájemné domluvě jsme nakonec nechali delegace z vedení našeho města i Dobroslavic soutěžit v jedné z královských požárních disciplín - požárním útoku s ruční stříkačkou. Do poslední chvíle byl stav vyrovnaný, avšak zástupci přerovského magistrátu byli ve finále o několik vteřin rychlejší a tím zajistili vítězství našemu sboru," uvedl starosta hasičů z Přerova Jiří Hučín.

Po soutěžním klání již následovalo neformální přátelské posezení u kytary a večerní návrat všech delegací zpět do Přerova. "Věříme, že přátelství, které s hasiči z Dobroslavic udržujeme, bude i nadále prosperovat a bude pokračovat i po další řadu let," uzavřel Jiří Hučín.

hcz

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.