Přerovská škola gastronomie přivezla z Brna zlato, stříbro i bronz
23.1.2013
Autor: rih
Pro diváky i přátele moderní gastronomie připravili studenti Střední školy gastronomie a služeb v Přerově na Šířavě pokrmy, dezerty a nápoje, kterými se prezentovali na již 19. ročníku mezinárodního mistrovství ČR kuchařského, cukrářského a číšnického umění, soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie - Gastro Junior 2013 na brněnském Výstavišti. Pro Přerov zde vybojovali zlato, stříbro i bronz.
Ve čtvrtek 17. ledna vycestovala delegace juniorů z řad budoucích kuchařek, servírek a cukrářek soutěžit do Brna. "Účast v národním kole je juniorské gastronomy věc prestiže, protože zde jsou jen ti nejlepší z celé republiky. Naši reprezentanti se do celostátního klání se zahraniční účastí dostali z regionálního kola," sdělil ředitel školy Martin Kovář.
Cukrářky Milena Ježková a Kristýna Leczová vstoupily do boje o medaile v národním kole s odhodláním připravit čtyři porce teplého nebo studeného moučníku s použitím bramborového těsta v časovém limitu 45 minut. Základem moučníku muselo být těsto připravené z vařených nebo syrových brambor. "Moučník musel být připraven z bramborového těsta a obsahovat surovinu z tajného koše, kterou jsme zjistili chvilku před soutěží. Musel být koncipován jako součást tříchodového restauračního menu pro mezinárodní klientelu," popsala podmínky soutěžící. Obě dívky si za svou snahu vysloužily medaili. O něco lépe dopadla Kristýna, která si domů odvezla stříbro, na Milenu zbyl bronz.
Kuchař David Bednařík startoval z desáté pozice kulinářského klání a byl před ním nelehký úkol: připravit čtyři porce moderního teplého pokrmu s přílohami v časovém limitu 45 minut. Základní surovinou se stala vepřová pečeně s kostí bez panenské svíčkové v kuchyňské úpravě. "Součástí soutěžního úkolu bylo i zapracování dvou tajných surovin ze spotřebního koše, které jsem si vylosoval teprve 20 minut před samotnou soutěží. Bylo to vejce a slanina, které jsem musel zakomponovat do soutěžního pokrmu. Součástí soutěže bylo také to, jak umí kuchař improvizovat a rychle reagovat," uvedl mladý kuchtík, který si z Brna dovezl stříbro.
Obor servírka reprezentovala studentka oboru hotelnictví Markéta Krejčí. Ta předvedla své dovednosti před komisí sebevědomě a elegantně, a hlavně na vysoké profesionální úrovni. Dvacet soutěžních minut jí muselo stačit k přípravě teplého moučníku s povinným oloupáním jablka a jeho další úpravou pro dvě osoby včetně servisu šumivého vína před zraky hostů. Svého úkolu se zhostila na výbornou a vysloužila si zlatou medaili.
rih
Sportovní centrum Mlýn
Katalog firem » Sport » Sportovní zařízení, centra
Moderní fitness centrum s největší cardio zónou, squash, badminton, velká nabídka skupinových cvičení, dětský koutek, kulečník, ping-pong

1.7.2025
Helfštýnská hradní pouť odstartuje prázdninové dění
Zprávy z regionu
25.6.2025
Skvělá reprezentace juniorské společné skladby na vrcholných světových kláních, na MEJ v Tallinu desáté a na MSJ v Sofii patnácté s přerovskou moderní
Zprávy z regionu
12.6.2025
S kufrem na cestách - výstava k výročí firmy Kazeto
Zprávy z regionu
11.6.2025