Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 5.3 °C

Plavci pokořili Lagunu, voda měla 10  stupňů

Zprávy z regionu

3.11.2014

Autor: hcz

Stovka otužilců tradičního Memoriálu Františka Venclovského, který v Přerově každoročně pořádá oddíl dálkového a zimního plavání TJ Spartak Přerov na počest zdejšího rodáka a přemožitele kanálu La Manche, se v sobotu ponořila do vln přírodního koupaliště Laguna. Účastníci ze všech koutů republiky i ze zahraničí ve věku od deseti do osmdesáti let si koupel v nezvykle teplé vodě (10 stupňů Celsia) a stejně teplého vzduchu užívali. Kromě přemožitelů kanálu La Manche, vítězů loňského Mistrovství světa ve Finsku, mezi nimi nechyběl ani olympionik Rostislav Vítek.

"Závodně plavu už tři roky, ale zimní plavání dělám už sedm let," svěřila se před startem Věra Kubanová z Vlkoše, která hájila barvy TJ Haná.

Její týmový kolega desetiletý Martin Šenkýř se oproti loňskému roku rozhodl, že letos místo stovky pokoří pětistovku. "Plaval bych i víc, ale jsem omezen věkem," prozradil Martin, kterého k zimnímu plavání přivedli rodiče. "U nás plave celá rodina, dokonce i moje tříletá sestřička Sára se již otužuje. Letošní závody budou na pohodu, je teplo," dodal malý závodník, který trénuje na Dombase, v Moravě a na Zářičí.

Mezi otužilci nechyběl na startu dvěstěpadesátky ani nejstarší účastník memoriálu, osmdesátiletý Stanislav Boháč. "Já si sem nejdu zasoutěžit, ale zaplavat si, vždyť mně bude příští rok už osmdesát. Do Přerova ale jezdím už od dob, kdy se plavalo na Bečvě. To bylo ještě za života Františka Venclovského," zavzpomínal Boháč, kterého těší, že řady otužilců rozšiřují hlavně mladší ročníky. "Nás starších už není tolik, ale kdo si jednou zimní plavání zkusil, pokračuje až do konce."

Na kilometrové trati se po boku startujících objevil i Rostislav Vítek, přemožitel Lamanšského průlivu, několikanásobný mistr republiky v dálkovém plavání a sedmnáctý na desetikilometrové trati na olympijských hrách v Pekingu 2008.

"Dnešní podmínky mě překvapily. Cíleně se neotužuji. Zaplaval bych i víc než jeden kilometr," prozradil Vítek, který začínal s plaváním v Příbrami. "Moje první pokusy na otevřené vodě začínaly na Orlíku, kde jsme jako plavci mívali soustředění," zavzpomínal olympionik, který svou profesionální kariéru plavce ukončil v roce 2012.

Memoriál Františka Venclovského se vydařil. Předsedkyně oddílu dálkového a zimního plavání Kamila Svobodová prozradila, že se na startu objevilo celkem 112 plavců: z toho 81 můžu a 31 žen. "Přijeli plavci nejen z Čech a Moravy, ale zaplavat si přišli i Poláci, Slováci, Maďaři a jeden Angličan, který žije dlouhodobě v Praze. O rekord se letos postaralo dvacet děvčat, které se přihlásily na nejdelší trať. Dařilo se i Rosťovi Vítkovi. Na začátku sezony se v zimním plavání objevil jen párkrát, ale jeho úspěchy v dálkovém plavaní, a to nejen v České republice, ale i ve světě, jsou obrovské. "Myslím, že můžu říct, že je to zatím nejúspěšnější dálkový plavec (muž) v historii dálkového plavání v republice. Tady na Laguně zaplaval kilometr za 11:42 a na druhého v pořadí jsme si museli v cíli ještě 2:10 počkat, " dodala Svobodová.

hcz

Reklama

OS MORAVAINVEST

Katalog firem » Finance » Pojišťovací makléři

Pojištění motorových vozidel Pojištění osob Pojištění majetku Pojištění průmyslových a podnikatelských rizik