Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 16.2 °C

Pantograf je zpátky. Kapela oslaví čtyřicáté výročí koncertem  

Kultura

2.11.2016

Autor: hcz

V sobotu 5. listopadu ve 20:00 zahraje v restauraci Pivovar Pantograf. Přijďte si zavzpomínat spolu s kapelou na jejich písničky, které před čtyřiceti lety plnily sál Komuny.

Repertoár Pantografu vždy vycházel z převzaté tvorby rockových skupin z počátku sedmdesátých let. Nic se nezměnilo. I teď se mohou fanoušci těšit na staré pecky Rainbow, Uriah Heep, ZZ Top, Toto, Whitesnake, Manfred Mann… A přece k jedné změně došlo, a to ve složení kapely. Z původní sestavy nakonec zbyli jen dva muzikanti - Miloš Buček a Milan Strnadel, kteří kapelu doplnili o čtyři bezva kluky a zkušené mladé hudebníky - Tomáše Hambálka, Luďka Kadáka, Míru Bedřicha a Lukáše Brablíka.

A jak vše začalo? Na začátky vzniku kapely zavzpomínal jeden ze zakládajících členů Miloš Buček.

"V roce 1976 jsem se vrátil z vojny a nastoupil opětovně do Lokomotivního depa ČSD Přerov. Krátce nato za mnou přišel zástupce vedení a projevil zájem, jestli bych v podniku nezaložil hudební skupinu, která by vystupovala a hrála pro mladé lidi. Mně se ten nápad zalíbil a dostal jsem ubezpečení, že mi vyjdou ve všem vstříc a uvolní na to nějaké finance. Začal jsem na tom pracovat a shánět muzikanty, kteří byli v té době volní. Asi po týdnu jsem zjistil, že nemusím nikoho shánět. Řekl jsem mému kamarádovi z dětství a sousedovi v domě Pavlovi Dědkovi, který v té době hrál ve skupině IQ 1317, a on mi na to odpověděl, ať nikoho nesháním, že oni naopak shání doprovodného kytaristu a někoho na vokály. A tak jsem se stal členem skupiny IQ 1317. Udělali jsme nějaké personální změny a kapelu doplnili o dva kluky z Dynamiku. Se změnami obsazení došlo i na změnu názvu kapely - a Pantograf byl na světě.
Hráli jsme ve složení: Tonda Skopal - zpěv, Pavel Dědek - klávesy, Milan Strnadel - kytara, Vladimír Hugo Hýbner - basa, Petr Ország - bicí, (kapelník) a já jsem zpíval a hrál na kytaru. Naším zřizovatelem se stal Závodní klub železničářů (Komuna)," popsal.

Pantograf působil na hudební scéně asi 15 let a za tu dobu prošly kapelou desítky vynikajících a známých muzikantů (Pavel Dědek, Petr Ország, Tonda Skopal, Milan Strnadel, Vladimír Hugo Hýbner, Miloš Buček, Jarda Macíček, Ivan Němeček , Radek Bulička, Dan Klesnil, Břeťa Urbánek, Jarda Hřičiště a další). Aktivní činnost skupiny byla ukončena v roce 1993 a kapela se odmlčela na celých 20 roků. V srpnu 2012 zavolal Pavel Dědek Milošovi Bučkovi, že sedí s Milanem Strnadelem v hospodě U Tenisu a chtějí oživit Pantograf za účelem srazu fanoušků. A začala se psát další kapitola skupiny.

Trvalo to tři roky, než kapela poprvé zahrála po letech opět na veřejnosti. Letos v březnu vystoupila v Exit klubu a u Olinka ve Lhotce a v srpnu v Michalově.

hcz

Reklama

Realitní kancelář STING, s.r.o.

Katalog firem » Služby » Realitní kanceláře

Realitní kancelář STING je velkou, úspěšnou a finančně stabilní společností poskytující široké spektrum kvalitních služeb spojených s realitami. Působí na většině území České rep...