Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.8 °C

Nejstarší dějiny Přerova zachycuje nová publikace

Zprávy z regionu

29.11.2011

Autor: Alena Horáková kš

Nejstarší přerovské dějiny i poznatky z místní archeologie zachycuje nová publikace Historický Přerov I. Vychází ze semináře odborníků, který se jako první svého druhu uskutečnil ve městě letos na jaře. Sborník byl pokřtěn při zahájení vánoční výstavy, řekla Lada Galová z Galerie města Přerova.

"Autoři Zdeněk Schenk, Jan Mikulík, Aleš Drechsler, Jiří Lapáček a Pavel Juliš se každý z hlediska své odbornosti rozepsali na téma, které jim je profesně blízké," uvedl vydavatel sborníku, přerovský historik Karel Žurek.
Archeologové Schenk a Mikulík zájemce seznámí se středověkým osídlením města z pohledu nových archeologických výzkumů. Jejich kolega Aleš Drechsler se zaměřil na historii místních archeologických poznání a výzkumy Muzea Komenského. Přerov ve středověku podle archivních pramenů představuje v publikaci ředitel Státního okresního archivu v Přerově Jiří Lapáček. Historik Pavel Juliš zájemce provede Předmostím až do pravěku. Popisuje také zamýšlený projekt areálu Mamutov, který má připomínat tamní významnou archeologickou oblast.

Text předních historiků doplňuje bohatá obrazová příloha, která zájemcům dává nahlédnout do práce archeologů, ale zachycuje například i staré indikační skici města. V knize nechybí ani moderní vizualizace, které nastiňují možnou budoucí podobu Mamutova. Jeho expozici by měl vévodit například mamut v životní velikosti a 3D projekce ze života pravěkých lovců. Projekt v hodnotě zhruba 150 milionů korun plánuje přerovská radnice již řadu let.

Jarní seminář s názvem Historický Přerov odstartoval velký letní vzdělávací projekt s názvem Toulky přerovskou minulostí I. Autorem scénáře projektu i organizátorem doprovodných akcí byl historik Karel Žurek, který se nyní rozhodl příspěvky ze setkání odborníků vydat knižně. Projekt v létě přilákal do městské galerie na 3500 návštěvníků.
Sborník byl slavnostně pokřtěn první adventní neděli při zahájení výstavy Vánoční Přerov v Galerii města Přerova na Horním náměstí.

Alena Horáková kščtk

Reklama

Karel Caha Band

Katalog firem » Zábava, volný čas » Hudební skupiny, tělesa

Naše hudební duo je složené z profesionálních hudebníků a zpěváků a vzniklo v roce 1999 . Vystupujeme u příležitostí plesů, podnikových večírků, zahradních párty, svateb, narozenin ap...