Reklama

Úterý 22. října 2024, svátek má Sabina, venku je 5.1 °C

Jak bude vypadat regenerace Horního náměstí? První slovo dostali místní

Zprávy z regionu

4.3.2013

Autor: Barbora Říhová

Horní náměstí patří k nejstarším a nejkrásnějším částem města. Přesto pro lidi, kteří zde žijí, může tato výsada romantického bydlení znamenat řadu komplikací. Zástupci města, kteří už několik let plánují regeneraci této historické části, se rozhodli, že první slovo dají právě občanům, kteří zde bydlí. Co tedy místním na této lokalitě vadí a co by se dalo vylepšit?

Názory místních si v pátek odpoledne vyslechl nejen Pavel Gala z odboru rozvoje přerovského magistrátu, ale také primátor města Jiří Lajtoch, jeho náměstek Michal Zácha či několik zvídavých zástupců z opoziční koalice Společně pro Přerov. Této veřejné diskuzi předcházelo dotazníkové šetření obsahují 28 otázek, jimiž se zástupci města snažili zjistit alespoň zásadní názorové postoje místních. "Tyto dotazníky bychom dnes rádi vyhodnotili a rozvedli na toto téma také podrobnější diskuzi. Vážíme si vaší spolupráce i vašeho zájmu. Z padesáti anketních lístků se nám jich vrátilo zpět dvacet, to není zas tak špatný výsledek," uvedl Pavel Gala, který přítomné podrobně seznámil s vyhodnocením všech otázek. Dotazník se zabýval různými aspekty této historické lokality, od vnímání její prestiže, kulturního i kavárenského vyžití až po praktické otázky týkající se parkování či bezpečnosti. "Podle vašich odpovědí v dotaznících jsme vyhodnotili, že asi největším problémem je nedostatek parkovacích míst, dále jste pro obnovu zeleni a shodli jste se také na přidání bezpečnostních kamer, které by tuto lokalitu monitorovaly," shrnul Gala a vyzval přítomné, aby dodali, co v dotaznících třeba nezaznělo a mohlo by být zajímavým podnětem pro zpracování studie.

"Horní náměstí je významná a historická část Přerova, chceme tedy na základě vašich podnětů zpracovat určitý návrh, o kterém by se pak dále diskutovalo třeba i s dalšími občany. Příprava samotné realizace asi zabere hodně času, nicméně chceme mít v ruce alespoň nějaký dokument už letos, abychom případně mohli zažádat kraj o finanční podporu," vysvětlil primátor města Jiří Lajtoch, který dodal, že takovým zlatým hřebem regenerace by mělo být nasvícení zdejších památek – památníku Jana Blahoslava a Muzea Komenského. "Určitě se uvažuje také o celkovém předláždění náměstí, podle stížností obyvatel je to na některých místech skutečně jako vlnobití, po kterém se už nedá chodit. Důležité je, aby všechny dlaždice měly stejný vzhled i velikost," uvedl Gala. "Pokud se bude předlažďovat celé náměstí, měl bych takovou praktickou připomínku. Určitě bych navrhoval, aby se vytvořil nějaký pás, po které by mohly chodit i ženy v podpatcích. Když je vidím, jak se trápí na té historické dlažbě, tak mi jich je úplně líto. A zase by byla škoda, aby ženy přestaly nosit sukně a boty na podpatcích," doporučil s úsměvem jeden z přítomných obyvatel.

Občanům se slíbily také bezpečnostní kamery, přidání zeleně i fixní parkovací místa. "Mně nejvíce vadí ta auta, která tu stojí celý den, my přijedeme domů a nemáme, kde zaparkovat. Nákup pak nosíme přes půl města," uvedla další z obyvatel Irena Hrušková. Zajímavé podněty se objevily také ohledně veřejného osvětlení, a to konkrétně k barvě sloupů. "Já vidím problém také ve veřejném osvětlení. Ty sloupy, co tady jsou, mají zelenou barvu a ta splývá s prostředím, chtělo by to alespoň reflexní pásku. Takto je to nebezpečné a kdokoliv do nich může vrazit," uvedl další občan.

O nové studii město začalo jednat z toho důvodu, že stávající studie, která vznikla před několika lety, byla zamítnuta památkovou komisí, nyní chce město přijít s novým návrhem, který bude nejen vyhovovat místním památkářům, ale potěší také zdejší obyvatelé. Veřejná diskuze s obyvateli náměstí byla prvním krokem v těchto jednáních, k další diskuzi bude přizvána také širší veřejnost.

Barbora Říhovárihova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

RJ - Cyklo Konečný

Katalog firem » Obchod » Cykloprodejny

PRODEJNA: KRAMÁŘOVA 15(u nádraží)
Jízdní kola značek Maxbike,Rock Machine,Galaxy,Stevens.Velký výběr náhradních dílů,kvalitní servis.
.Garanční prohlídka a seřízení po ujetí cca 100 km.

Elektrokola:Lectron,R.Machine.
Novinka:E-Babeta,cena 25.900,-Kč