Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 9.3 °C

Demonstrace extremistů v Přerově přerostla v bitku s policií

Zprávy z regionu

4.4.2009

Autor: jav mkv nlm

Demonstrace asi 400 pravicových extremistů v Přerově přerostla dnes odpoledne v pouliční bitku radikálů z policií. V oblasti autobusového nádraží vzduchem létaly kusy laviček, dlažební kostky, dýmovnice a rozbušky. Řada menších konfliktů se strhla i na dalších místech Přerova, policie zajistila desítky radikálů, kolik jich bylo předvedeno, zatím není jasné. V řadách policie, extremistů i antifašistů jsou zranění, většinou jde o poranění lehká, jednomu demonstrantovi však dělobuch pravděpodobně utrhl prst. V ulicích města bylo nasazeno na 700 policistů.

Největší konflikt vypukl u autobusového nádraží krátce poté, kdy po 15:00 svolavatel demonstrace Jiří Švehlík z Dělnické strany akci prohlásil za ukončenou. Skupiny extremistů zamířily do města, radikálové zatarasili jednu ulici kontejnery a na několika místech rozpoutali bitky, největší na autobusovém nádraží. Pokusili se také zápalnou lahví podpálit vůz městské policie. Těžkooděncům se radikály podařilo zatlačit do budovy nádraží ČD, ozýval se křik a výbuchy, několik extremistů tam policie zajistila. Z nádraží přitom vybíhali vyděšení lidé, kteří zde čekali na vlak.

Před začátkem pochodu nalezla policie v koších podél jeho trasy zápalné lahve a nástražné výbušné systémy, které k likvidaci převzali pyrotechnici a hasiči. Do košů je podle policie umístili pravicoví extremisté. Byla také obava, že radikálové mohou zaútočit na národnostní menšiny ve městě, do Romy obydlených částí města se však extremisté podle dosavadních informací neprobojovali.

Do 14:15, kdy pochod Přerovem začal, se na vlakovém nádraží shromáždilo zhruba 400 extremistů. Po dobu pochodu se pravicoví extremisté dostali do konfliktu jen s několika desítkami antifašistů. Po několikaminutové šarvátce ale od sebe obě skupiny oddělili policejní těžkooděnci. Teprve když se pochod vrátil zpět k nádraží po 15:00, začala se situace dramatizovat.
Lékaři záchranné služby zasahovali do 16:30 v souvislosti s demonstrací třikrát. "Ošetřovali jsme jednoho policistu kvůli tělesné slabosti, ženu astmatičku, která se nadýchala zplodin od pyrotechniky a jednadvacetiletého demonstranta. Má vážně poraněnou ruku od dělbuchu, vypadá na částečnou amputaci prstu," řekl náměstek krajské záchranné služby Jan Weinberg.
Velitel zásahu Martin Hrinko ještě před demonstrací řekl, že policie situaci nepodcenila a že Přerov je dnes po Praze druhým nejbezpečnějším místem. Prahu o víkendu kvůli neformálnímu summitu amerického prezidenta Baracka Obamy a 27 šéfů států EU hlídá 4000 policistů.

Akci pod názvem Pochod proti rasismu ohlásil na zdejší magistrát předseda Dělnické strany (DS) na Olomoucku Jiří Švehlík. Podle něho se však DS později od akce distancovala a organizují ji Autonomní nacionalisté s neonacisty z Národního odporu. Radnice tvrdí, že ji nemohla zakázat, nebyly proto prý důvody. Tvrdila, že pokud demonstranti poruší zákon, je připravena akci ukončit. Policie přitom městu už před akcí doporučila ji zakázat.

Na demonstraci se město připravovalo několik dní předem. Policie například varovala romskou komunitou, proti níž by mohla být akce namířena. Z ulic také zmizely rozebratelné věci, které by šlo použít jako zbraň, například tyče a dlažební kostky. Na internetových stránkách nacionalistů se píše třeba o "zastavení cikánského teroru v Přerově" nebo o pochodu "proti černému rasismu". V diskuzních fórech pak radikálové nabádají ke "druhému milníku jako v případě (litvínovského sídliště) Janova" či spoléhají na "velkou podporu obyčejných lidí".
Extremisté v loňském roce uspořádali v Litvínově dva pochody v říjnu a listopadu, které skončily střety s policií. Ta se jim snažila zabránit k přístupu do sídliště Janov, protože se bála střetů extremistů s místními Romy. V listopadu, kdy se odehrály větší střety, policisté proti demonstrantům použili výbušky nebo vodní děla, demonstranti naopak po policistech házeli kamení a různou pyrotechniku.

fotogalerie >>

jav mkv nlmčtk

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.