Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 5.1 °C

Bude se křtít a zpívat: Rabussa oslaví patnácté výročí koncertem

Kultura

17.11.2016

Autor: hcz

V sobotu 19. listopadu v 19:00 zahraje v Klubu Teplo na Horním náměstí skupina Rabussa. Přijďte s kapelou oslavit její výročí a zavzpomínat na začátky vzniku skupiny, na léta plná tvořivé práce. Na jevišti vystoupí také jako host kapela Kelt Grass Band, která představí hudbu s odkazem na stopy dávné keltské kultury - ať už se jedná o melodie skotské, irské nebo později americké, nebo mladá skupina Histerky se svou UW show.

Rabussa poprvé vystoupila v roce 2001 na hradě Starý Jičín. Zakládajícími členy byla Romana Davidová - flétny, zpěv; Světlana Lašáková - housle, zpěv; a Pavel David - drnkadla, zpěv.

"Na podzim roku 2003 přišel mezi nás Petr Milata - kytara, zpěv; a Dana Vaníčková - cello. Následně odešla Světlana na mateřskou a jako blíže časově neurčený záskok přišel Pavel Mollin," zavzpomínal na první roky fungování skupiny Pavel David. V této sestavě natočila Rabussa desku "Poslechněte, co se stalo", která byla složená z písní Moravského záhoří. "Desku jsme pokřtili 24. listopadu 2007 za přítomnosti vynikající bubenické skupiny z Angoly Africa Ngoma," dodává David.

A léta běží...

Před sezonou 2009 odešla z Rabussy Romana Davidová, kterou nahradila špičková flétnistka a aranžérka Lenka Štirbová a skupina natočila své druhé cédéčko "Víno, meč, růže", z autorských písní Petra Milaty. Cédéčko bylo slavnostně pokřtěno 22. ledna 2011 za účasti cimbálové muziky Primáš a dalších hostů účinkujících na desce. Před koncem sezony 2011 z kapely odešel Petr Milata a díky stále více zaneprázdněné Lence debutuje 5. srpna 2012 druhá flétnistka, zpěvačka navíc obsluhující fagot - Anča Rozsypalová. Poslední posilou skupiny je od začátku roku 2013 Jarda Anděl, zpěvák, kytarista a flétnista.

Před rokem v "domácím studiu Rabussa" , což je k nepoznání přeměněný byt dvou členů skupiny, vznikají nová cédéčka z lidových, především zbojnických písní z Lašska "Od Lyse k Ukvaldum" a renesančních písní z různých koutů Evropy "V dobré společnosti".

Po natočení desek odchází Lenka Štirbová, takže Rabussa dnes hraje ve složení: Pavel David, Dana Vaníčková, Pavel Mollin, Anča Rozsypalová a Jarda Anděl.

hcz

Reklama

Swiss Life Select - Ing. Jiří Peloušek

Katalog firem » Finance » Pojišťovací makléři

FINANČNÍ PORADENSTVÍ Součástí standardů naší činnosti je detailní analýza rizik, audit stávajících pojistných smluv, návrh řešení pojistné ochrany, správa pojistných smluv a dohled ...