Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 5.2 °C

Bluesmeni odstartovali v Přerově novou tradici

Zprávy z regionu

5.8.2013

Autor: hcz

V pátek a sobotu odstartoval v Přerově první ročník festivalu Blues nad Bečvou. Myšlenka uspořádat v Přerově bluesový festival není ale nová, organizátorům nedala dlouhá léta spát a konečně se sen stal skutečností. Špičkoví muzikanti zaplavili město. Hráli všude, na náměstí Přerovského povstání, na TGM, u Psychocentra, ale i v restauraci Pivovar, kam se za hvězdami festivalu Američany Davem Herrerou & the Hero Brothers Bandem a Joice Hurley vydaly davy lidí. Na účasti venkovních scén se ale podepsala tropická vedra. Lidí přišlo podstatně méně což přimělo organizátory pro příští roky uvažovat o změnách v dramaturgii.  

"Jedním z podnětů k realizaci festivalu byla jak nabídka polských organizátorů festivalu Blues nad Bobrem v rámci partnerství přeshraniční spolupráce programu Euroregion Nisa, tak i podpora Kulturních a informačních služeb města Přerova. A stejně jako mají v Polsku jméno řeky Bóbr v názvu festivalu, zakomponovali jsme i my jméno řeky Bečvy do názvu festivalu. Není to samoúčelné. Řeky spojují města, kraje, státy. Lidi a muzikanty zase spojuje bluesová hudba. Proto jsme oslovili nejen bluesové skupiny pocházející z Čech, Moravy, Slovenska i Polska, ale i zahraniční hvězdy. Těmi letošními je Dave Herrero & the Hero Brothers Band z USA a evropská světoběžnice Joice Hurley," prozradil k programu organizátor bluesového festivalu Pavel Ondrůj.

Festival ale začal již 30. července a to na Hematologicko-transfuzním oddělení přerovské nemocnice akcí Přiveď svého prvodárce, daruj krev s Blues nad Bečvou."Navázali jsme na tradici odběrů, kterou odstartoval Jazz u piva. Krve je v letních měsících nedostatek a dárci nezklamali ani tentokrát. Na hematologicko-transfuzní oddělení přišlo 39 dárců krve, z nichž bylo 10 prvodárců. To je podle primáře Štefana Repovského rekord," dodal Ondrůj.

Páteční večer patřil v restauraci Pivovar charismatickému Davemu Herrerovi. Předskokani - přerovská kapela Mothers Follow Chairs publikum pořádně rozehřála. "Jsme mile překvapeni nejen zájmem publika, ale i reakcí přerovské veřejnosti a podporou města i kraje," prozradil po vystoupení kytarista kapely Ivan Němeček.
V sobotu bluesový cocktail namíchala v Pivovaru návštěvníkům americká pianistka, zpěvačka a skladatelka Joyce Hurley, která je již v Přerově jako doma. Při svém posledním vystoupení v roce 2010 doslova zvedla tato černá perla z Detroitu přerovské publikum ze židlí. Díky svému talentu procestovala mnoho zemí, kde měla možnost setkat se s významnými umělci. Spolupracovala s Philem Collinsem, Jonem Lordem z Deep Purple nebo Rayem Gloverem.

V Přerově zpívala i tentokrát za doprovodu ostřílených muzikantů kapely Joe After Triem, která má ve svém repertoáru přes 200 skladeb. Joyce se svěřila, že se jí v Přerově moc líbí a že si pro publikum přichystala tentokrát nejen bluesový repertoár ale i cédéčko, na kterém zpívá dvě české lidové písničky v originále. Návštěvníci byli nadšeni a muzikanti sklidili obrovský aplaus. Po krátké přestávce program pokračoval. Milovníky blues pořádně rozparádila slovenská kapela Bluesweiser. Její frontmen Juraj Turtev, který patří mezi nejlepší současné představitele bluesové scény na Slovensku, prozradil, že v Přerově je vždy u zrodu něčeho nového: "Před lety jsme tady hráli na prvním ročníku Jazzu u piva a tentokrát je to pro změnu bluesový festival. Už podruhé jsme u rodu něčeho výjimečného."

hcz

Reklama

Cestovní agentura Palma - Alena Francová

Katalog firem » Cestovní ruch » Cestovní kanceláře

LAST MINUTE DOVOLENÁ

Cena zahrnuje: letenky, transfery, ubytování se stravou all inclusive, český delegát.

Kanáry: HOTEL R2 RIO CALMA 4* 8.5. - 15.5.2024 z Brna za 23.980,-

Turecko: TRENDY PALM BEACH 5* 5.5. - 12.5.2024 z Ostravy za 18.990,-

Turecko: TUI BLUE PASCHA BAY 4* 5.5. - 12.5.2024 z Ostravy za 17.790,-

Turecko: MEGASARAY RESORT SIDE 5* 12.5. - 19.5.2024 z Ostravy za 16.490,-

Egypt - Marsa Alam: AMARINA QUEEN RESORT 5* 8.5. - 15.5. 2024 z Brna za 12.590,-

Egypt - Hurghada: TROPITEL SAHL HASHEESH 5* 5.5. - 12.5. 2024 z Ostravy za 19.290,-

Egypt - Hurghada: PRIMA LIFE MAKADI 5* 3.5 - 11.5.2024 z Brna za 16.750,-

Turecko: CARETTA BEACH 4* 5.5. - 12.5.2024 z Brna za 12.290,-

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat nebo navštivte naši kancelář v CA PALMA v OLYMPII V OLOMOUCI, otevřeno denně od 9 do 20 hod.

Kontakty:
www.ck-palma.cz
e-mail: palmaol@ck-palma.cz
telefon: 585 154 587, 777 990 759, 602 21 01 21

Těšíme se na Vás

Vaše CA PALMA