Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 15.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zastupitelé rozhodnou, zda se jedna z přerovských ulic bude jmenovat po Paulu Rausnitzovi

Zprávy z regionu

21.1.2020

Autor: red

Muž, který v devadesátých letech minulého století zachránil před krachem zadluženou Meoptu, byl odvážný a lidsky přívětivý. To je pro Přerovany Čechoameričan Paul Rausnitz. Teď by se po něm mohla jmenovat jedna z nových ulic, která se nachází na dohled od podniku, v němž působil. S tímto návrhem přišlo vedení společnosti Meopta, radní s ním souhlasili, teď ještě o něm budou v pondělí 3. února hlasovat zastupitelé.

Foto: Magistrát města Přerova

Pokud návrh odsouhlasí, ponese po Paulu Rausnitzovi jméno ulice, která začíná křižovatkou s ulicí Dvořákova a končí novou výstavbou. Paul Rausnitz, držitel titulu Čestný občan města Přerova, měl za sebou bezesporu zajímavou životní pouť. Narodil se 9. března roku 1928 v Jablonci nad Nisou. Když mu bylo deset let, musela jeho rodina kvůli židovskému vyznání opustit Jablonec, o rok později se snažila prchnout přes Polsko do Ameriky. Zajali je a vrátili do protektorátu, později byli vyhoštěni na Ukrajinu. V roce 1942, když bylo Paulovi 14 let, se celá rodina přihlásila k československému samostatnému polnímu praporu v Buzuluku pod vedením podplukovníka Ludvíka Svobody. V roce 1945 se Rausnitzovi vrátili domů a o rok později uprchli do Ameriky, usadili se v New Yorku a založili rodinnou firmu WEPRA, která nejdříve dovážela bižuterii z Jablonce a později rozšířila svou výrobu a spolupracovala s firmou Swarovski. Po sametové revoluci navštívil Paul Rausnitz Přerov a domluvil si první návštěvu zadlužené Meopty, do které následně významně investoval a tím ji zachránil. V podniku pak působil prakticky až do své smrti. Paul Rausnitz zemřel 11. listopadu roku 2018 ve věku 90 let.

Za posledních šest let má Přerov, včetně svých místních částí, jedenáct nových ulic. Od roku 2014 to jsou ulice Gen. Fajtla, Pavla Nováka, Markulčekova, Kotasova, Ke Kočířům a U Cihelny. V roce 2017 vznikla ulice U Montáže. A předloni byly schváleny názvy ulic Hvězdná, Obilná, Štěpnice a Nad Roklí.

red

Reklama

COMFOR - CITYNET Systems

Katalog firem » Obchod » Výpočetní a kancelářská technika

Prodej výpočetní a kancelářské techniky.