Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Galerie města Přerova slaví desáté narozeniny

Zprávy z regionu

9.2.2020

Autor: red

Připomenutí všech vystavovatelů k desátému výročí existence Galerie města Přerova prostřednictvím plakátů uskutečněných výstav, úvodních panelů k nejvýznamnějším z nich a oživení tvorby některých autorů. Taková bude narozeninová expozice ke kulatému výročí galerie, kam ročně přichází kolem dvou desítek tisíc návštěvníků.

"Neopomeneme vzpomenout ani jedinou výstavu, kterých se za dobu trvání existence v galerii uskutečnilo 156. Autorů bylo ale ve skutečnosti mnohem více, ty bychom mohli počítat na stovky. Když si jen vezmete, že každoročně na jaře představíme například tvorbu zhruba třiceti absolventů Základní umělecké školy Bedřicha Kozánka v Přerově. Nerozlišuji mezi věhlasem, délkou tvorby ani kupní silou na uměleckém trhu. Setkání s každým autorem je inspirací a posunem k dalšímu vnímání umění kolem nás, ať už v jakékoli podobě," říká vedoucí galerie a kurátorka většiny výstav Lada Galová.

Kromě pozvání pro všechny malíře a fotografy, kteří v galerii za dobu její existence vystavovali, stojí za povšimnutí i další zajímavosti. "Originální je i plakát ke vzpomínkové výstavě. Jde o uměleckou koláž výběru z výstav," prozradila vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová, která oslavy organizuje. "A co by to bylo za oslavu bez pořádného dortu? Cukrárna Sum nám připravuje takové malé osmikilogramové umělecké dílo. Jak bude dekorováno, to už neprozradím, na to se mohou všichni přijít podívat a samozřejmě i ochutnat ve čtvrtek 20. února v 18 hodin," dodala Galová. Narozeninová výstava potrvá do 15. března.

Galerie města Přerova sídlí v budově přerovského zámku, v prostorách bývalé zámecké kotelny. V první dekádě milénia byla přebudovaná v industriálním stylu do podoby moderní multifunkční výstavní síně, jejímž úkolem je kulturně společenská prezentace výtvarných i odborných děl, setkávání významných představitelů města a jejich hostů, návštěvníků města a samozřejmě samotných Přerovanů. Výstavní provoz v ní byl zahájen 4. února 2010 výstavou Přerovští výtvarníci 20. století, která nesla podtitul Štětcem, rydlem, dlátem.

red

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.