Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 8.1 °C

Živý betlém přilákal na náměstí desítky lidí

Zprávy z regionu

22.12.2014

Autor: hcz

Poslední adventní neděli se na náměstí TGM přišel poklonit narozenému Ježíškovi k jesličkám prostý lid a mudrcové z Východu. Živý betlém, který připravili místní farníci, má v Přerově dlouholetou tradici. Návštěvníci náměstí si vystoupení užívali a spolu s farníky si zazpívali několik vánočních koled.

"Živý Betlém se v Přerově poprvé uskutečnil před jednadvaceti lety ve spolupráci s manžely Vyhnánkovými Tehdy ještě nebylo postavené podium a tak se program odehrával na protější straně náměstí. Za tu dobu nám první 'Ježíšek', který ležel v jesličkách, vyrostl a je z něj šikovný trumpetista," prozradil k historii Živého Betléma farnosti Přerov, organizátor Jaroslav Adamík.

Představení, které přilákalo na náměstí více jak stopadesát diváků, nacvičovali herci od září. "V programu je zapojeno zhruba čtyřicet herců dramatického kroužku, patnáctičlená schola a další farníci. Takže se dostanem k pětašedesáti lidem. Každý rok obměňujeme texty, a protože jde o Živý Betlém, máme i živého "Ježíška" a podle možností i živá zvířata." doplnila vedoucí dramatického kroužku Libuše Calábková.

Tradice živých betlémů sahá až do roku 1223. Tehdy prý pozval italský šlechtic Giovanni di Velita Františka z Assisi, aby strávil Vánoce na jeho panství. Budoucí světec si přál vidět, jak leží narozený Ježíšek ve chlévě na seně v jesličkách, a rozhodl se, že tento výjev zobrazí.

hcz

Reklama

Obec Veselíčko

Katalog firem » Obce » P-Ž

Počátky Veselíčka spadají do období mladší doby kamenné, kdy zde žili lidé kultury volutové a pomalované keramiky. O tomto pravěkém osídlení víme díky archeologickým nálezům v lokalit...