Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 8.2 °C

Za společné cíle: radikálové přijeli na "Nacionalistický první máj" do Přerova. Čtyři z nich zadržela policie

Zprávy z regionu

2.5.2016

Autor: hcz

Zatímco první máj je lásky čas, v Přerově pochodovali radikálové. Do města přijely po tříleté odmlce na tři desítky příznivců krajní pravice. Na akci přišlo podstatně více novinářů, policistů a členů antikonfliktního týmu než příznivců Národní obrody. Po mítinku na náměstí Svobody se vydali radikálové do ulic města. Pochodovali Čechovou ulicí, kolem nádraží, přes Škodovu ulici k Exekutorskému úřadu na Komenského ulici a Havlíčkovou ulicí zpět na náměstí Svobody. Drobné výtržnosti mezi radikály a Romy propukly ve Škodově ulici až po ukončení akce.

Romové od poledního postávali v Husově ulici. Očekávali příjezd radikálů a vůbec se jim to nelíbilo. "Nelíbí se mně, že sem město takové lidi pouští. Nemají tady co dělat. Naopak by mělo být v ulicích vidět více našich lidí - asistentů prevence kriminality," nechal se slyšet před příjezdem příznivců krajní pravice Robert Lacko.

Na akci s názvem Nacionalistický první máj, kterou svolal Pavel Matějný, dorazila jen hrstka radikálů. Akci přijel podpořit i Václav Viceslav Šimek, aktivista z Olomouce. "Přišel jsem podpořit demonstraci vlastenců, protože nesouhlasím s porušováním legislativního pořádku pravidel, tedy i zákonů, ze strany ústavních činitelů a organizačních složek veřejné moci," řekl Šimek. "Je to působení na lid a stát na základě cizí moci a ne ústavní, a to jsou vše trestné činy se sazbou odnětí svobody až na dvacet let a ztrátou majetku. Nelegální migrace není jediné, co společnost evropských národů sužuje, potažmo i obyvatele České republiky. Jsou to jiné věci," dodal aktivista, který podle svých slov provádí legislativní revizi ve Sbírce zákonů ČR a ve Sbírce mezinárodních smluv.

Podle styčné důstojnice pro národnostní menšiny z Krajského policejního ředitelství v Olomouci Michaely Sedláčkové policie monitorovala aktivity svolavatele už v předchozím období. "Očekávali jsme nízkou účast a podle toho byla nastavena i bezpečnostní opatření. Těžkooděnci byli pouze v záloze. Na místě jsme měli policisty v uniformách, členy antikonfliktního týmu, policisty z obvodních oddělení a využili jsme i služeb asistentů prevence kriminality, kteří mají výbornou znalost osob z vyloučených lokalit," uzavřela Sedláčková.

Po pochodu se radikálové rozešli. Někteří zamířili na nádraží, jiní zakotvili v baru Macao, ze kterého se posléze vydali čtyři muži do Škodovy ulice. "Asi hodinu a půl po skončení akce se čtyři muži vydali do Škodovy ulice a došlo zde k drobným výtržnostem. Muži byli zajištěni a převezeni na služebnu k podání vysvětlení. Po provedení nezbytných úkonů byli okolo 20. hodiny propuštěni," doplnila Sedláčková.

hcz

Reklama

Cestovní agentura Palma - Alena Francová

Katalog firem » Cestovní ruch » Cestovní kanceláře

LAST MINUTE DOVOLENÁ

Cena zahrnuje: letenky, transfery, ubytování se stravou all inclusive, český delegát.

Egypt - Marsa Alam: REEF OASIS SUAKIN RESORT 5* 25.4. - 2.5. 2024 z Ostravy za 16.990,-

Egypt - Hurghada: PRIMA LIFE MAKADI RESORT & SPA 5* 25.4. - 2.5. 2024 z Prahy za 16.590,-

Kuba: GRAND MEMORIES CAYO SANTA MARIA 5* 23.4. - 1.5. 2024 z Bratislavy za 29.975,-

Omán - Salalah: FANAR HOTEL & RESIDENCES 5* 1.5. - 8.5. 2024 z Prahy za 35.990,-

Kapverdy: ROYAL HORIZON BOAVISTA 4* 26.4. - 4.5. 2024 z Prahy za 24.490,-

Senegal: ROYAL HORIZONS BAOBAB 4* 3.5. - 11.5. 2024 z Prahy za 26.990,-

Kuba: GRAND SIRENIS CAYO SANTA MARIA 5* 23.4. - 1.5. 2024 z Bratislavy za 29.975,-

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat nebo navštivte naši kancelář v CA PALMA v OLYMPII V OLOMOUCI, otevřeno denně od 9 do 20 hod.

Kontakty:
www.ck-palma.cz
e-mail: palmaol@ck-palma.cz
telefon: 585 154 587, 777 990 759, 602 21 01 21

Těšíme se na Vás

Vaše CA PALMA