Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 2.7 °C

Vzácná pěnice malá bude vypuštěna zpět do přírody

Zprávy z regionu

17.4.2014

Autor: pnar

Pěnice malá se loni stala nejvzácnějším ptákem zjištěným v České republice. V listopadu se objevila u Hradeckého rybníka v Tovačově. Po několika dnech byla odchycena a zimu přečkala v péči odborníků v ZOO Plzeň. Nyní je připravena k vypuštění zpět do přírody. To se uskuteční v pátek tam, kde byla nalezena.

Výskyt pěnice malé (Sylvia nana) v ČR se stal velkým překvapením nejen pro naše ornitology, ale i pro pozorovatele ptáků v celé Evropě. V loňském roce byla zjištěna pouze jedna ve Španělsku a druhá u nás na střední Moravě. Pěnice malé hnízdí ve Střední Asii, od Kaspického moře přes Írán, na jihu Mongolska až po severozápadní Čínu a na zimu táhnou do Indie, na Arabský poloostrov a do severovýchodní Afriky. Do Evropy se velmi vzácně zatoulávají mladí nezkušení ptáci v době podzimního tahu.

Jde o jednu z nejmenších pěnic na světě, měří pouze 11 až 12 cm. Je podobná naší pěnici pokřovní, ale na rozdíl od ní je světle hnědá a má rezavý ocas s bílými krajními rýdovacími pery. Je velmi čilá a obvykle na sebe upozorní pocukáváním rezavým ocáskem, čímž připomíná chování našeho rehka domácího.

Prvním člověkem, který ji České republice pozoroval, je zkušený ornitolog a cestovatel Lubomír Doupal z Olomouce. 16. listopadu 2013 ji objevil v keřích u Hradeckého rybníka v Tovačově. Po několika dnech ji odchytili pracovníci Ornitologické stanice Muzea Komenského v Přerově, kteří ji umístili do záchranné stanice. Vzhledem k tomu, že je pěnice malá teplomilný hmyzožravec, tak byla na zimu převezena do ZOO Plzeň, kde mají velké zkušenosti s chovem drobných hmyzožravých pěvců.

Díky odchytu a několikaměsíční péči odborníků na chov exotických ptáků v ZOO Plzeň přežila zimu a je připravena k vypuštění zpět do volné přírody. K jejímu vypuštění by mělo dojít v pátek 18. dubna v 10:00 u Hradeckého rybníka v Tovačově. Na cestu dostane drobný hliníkový kroužek pro případ, že bude někde opět odchycena.

pnar

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.