Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 3.3 °C

Výstava v městské galerii vzdá hold sběratelství

Kultura

6.1.2016

Autor: zd

Galerie města Přerova představí už 14. ledna dobové pohlednice starého Přerova, poštovní známky, odznaky, medaile, zápalkové nálepky, sýrové a pivní etikety, kapesní kalendáře, čajové, čepelkové a čokoládové obaly, likérové a vinné etikety, mince, rozetky, jízdenky a další předměty zaměřené na historii regionu a města. Výstava Přerovský sběratel "60" Přerovského klubu sběratelů (PKS), pořádaná k příležitosti 60. výročí jeho založení, bude zároveň součástí nadcházejících oslav 760. výročí povýšení Přerova na královské město.

Šedesáté výročí klubu je důvodem k ohlédnutí se do historie sběratelství na Přerovsku. "Přerovský klub sběratelů navázal na činnost Filumenistického kroužku. Historie sbírání zápalkových nálepek sahá v ojedinělých případech v Přerově až k roku 1918, kdy byl jedním z prvních nadšených sběratelů továrník Krátký, jehož sbírka se svým rozsahem a vzácnými exponáty řadila ve své době mezi nejuznávanější i v zahraničí,“ připomněl Břetislav Passinger, organizátor výstavy, sběratel a člen výboru PKS. Součástí expozice bude proto i malá připomínka zakládajících členů klubu s fotografiemi jeho šesti předsedů.

„Instalaci sběratelsky atraktivních komodit doplníme infopanely se stručným představením nejfrekventovanějších segmentů sběratelství,“ informovala kurátorka výstavy Lada Galová. Jak podotkla, výstava v šestileté historii fungování městské galerie ponese prvenství v tom, že představí návštěvníkům nejpočetnější množství exponátů, jaké kdy prostory hostily. „Na každém z padesáti panelů bude k vidění několik desítek výstavních předmětů, stejné množství pak nabídnou pohledové vitríny,“ dodala Galová.

Během let se přerovští sběratelé scházeli železničním klubu, v pivovaru, v kavárně Avion a od roku 2010 pořádají svá nedělní setkání v přerovské restauraci U velblouda. Sběratelé vydávají vlastní zpravodaj, který bude v mimořádném vydání k dostání po dobu výstavy v galerii. "Smyslem sběratelství je a bude vytvářet ucelenou dokumentaci lidské činnosti určitého oboru ve formě sbírky. Sběratelství se tak posouvá z obyčejného koníčka a záliby do oblasti poučení a vzdělání. Zda se nám cíle a poslání daří realizovat, nechť posoudí hodnota dosažených sbírek a čas. Šedesát let je nejen ohlédnutím na činnost sběratelů, ale i vzpomínkou na ty sběratele, kteří již nejsou mezi námi,“ uzavřel Břetislav Passinger.

Vernisáž s hudebním doprovodem Jaroslava Wykrenta je naplánována na čtvrtek 14. ledna v 17 hodin. Doprovodný program výstavy zahrne DVD projekci dobových pohlednic, komentované prohlídky výstavy, spojené s besedou o historii Přerovského klubu sběratelů v termínech 28. ledna, 11. a 25. února vždy v 16 hodin. Výstava potrvá do 29. února.

zd

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.