Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 12.1 °C

Výstava hub v Přerově opět přitáhla spousty návštěvníků. Mezi exponáty nechyběly opravdové rarity

Zprávy z regionu

22.9.2014

Autor: hcz

Hřiby, suchohřiby, muchomůrky, čirůvky, ale i vzácné druhy hub pro laika naprosto neznámé, to vše měli možnost vidět návštěvníci 17. výstavy hub, kterou pro ně přichystali členové přerovského mykologického klubu v prostorách Klubu Teplo na Horním náměstí. Nad stovkami úlovků, které se podařilo mykologům v lesích nasbírat, zaplesalo nejedno houbařské srdce.

"Mezi exponáty jsou houby hřibovité, lupenaté, dřevokazné a spousta jiných. K nejvzácnějším patří například hřib Mozerův, který se vyskytuje v Beskydech a Javorníkách. Tato houba má ráda horské polohy jedlin. Dalším zajímavým exponátem je bezesporu také krásně zbarvený hřib rubínový, který roste v nižších polohách pod listnatými stromy," řekl mykolog Jiří Polčák, jeden z hlavních organizátorů výstavy.

Všechny houby nasbírali během jednoho dne členové mykologického kroužku. Houby byly hodně navlhlé, červavé a okousané od slimáků, a tak vybrat hezké exponáty byl pro organizátory opravdu problém. Zajímavé "kousky" přinášeli na výstavu sami návštěvníci. "Nejzajímavější nález nám donesl houbař z Vinar. Jednalo se o vzácnou hlívu olivovou," prozradil Polčák.

K poutavým exponátům výstavy patřila i mnohokrčka dírkovaná, vzácná houba, která roste pouze na dvou místech v republice (teď poprvé byla nově nalezena na Hodonínsku). "Na výstavě jsme tuto houbu ještě nikdy neměli, stejně tak jsme ještě nevystavovali ani Battarovku Stevenovu - tento obrovský druh čirůvky narůžovělé roste jen v jediné lokalitě beskydských lesů," dodal Polčák s tím, že k zajímavým houbám patří třeba i stročkovec kyjovitý nebo kyj uťatý.

Podle mykologů byl měsíc srpen na houby abnormálně vydařený, o čemž svědčí i zájem lidí o mykologickou poradnu. "Přicházely k nám se svými úlovky desítky houbařů. Jednou došlo i třicet návštěvníků během jednoho dne. Nejčastěji přinášeli růžovky a chtěli poradit, jestli si je nespletli s muchomůrkou tygrovanou. S touto záměnou jsme se setkali i letos, ale naštěstí jen v poradně. K žádným otravám na Přerovsku zatím nedošlo, zatímco na Vsetínsku už jich bylo sedm," dodal Polčák.

hcz

Reklama

Karel Caha Band

Katalog firem » Zábava, volný čas » Hudební skupiny, tělesa

Naše hudební duo je složené z profesionálních hudebníků a zpěváků a vzniklo v roce 1999 . Vystupujeme u příležitostí plesů, podnikových večírků, zahradních párty, svateb, narozenin ap...