Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 10 °C

Výstava Zkáza z nebe připomíná válečné letecké dny nad Přerovskem

Kultura

21.11.2014

Autor: Lenka Šimková

Přesně před sedmdesáti lety došlo k bombardování Přerova a při této příležitosti pořádá Muzeum Komenského v Přerově výstavu s názvem Zkáza z nebe. Ta má za cíl návštěvníkům přiblížit události tehdejší doby formou trojrozměrných exponátů (části sestřelených strojů, pozůstatků po bombardování), dobových fotografií, map a písemných svědectví. Slavnostní vernisáž si ve čtvrtek dopoledne nenechaly ujít desítky lidí.

Muzeum Komenského v Přerově zahájilo výstavu přesně na 70. výročí bombardování města a jeho okolí. Právě 20. listopadu 1944 o tři čtvrtě na dvě odpoledne celkem šestadvacet bombardérů vyprázdnilo své pumovnice nad městem a během několika minut bylo neopravitelně poškozeno či úplně zničeno patnáct domů, třináct osob zahynulo a třicet dva bylo vážně zraněno. "Dnes si připomínáme výročí letecké bitvy, která se odehrála před sedmdesáti lety mezi patnáctou leteckou armádou Spojených států amerických a německými letouny Luftwaffe. Byla to největší letecká bitva druhé světové války nad bývalým protektorátem Čechy a Morava. Okolnosti této bitvy byly velmi podrobně zpracovány odborníky, kteří se zajímají o leteckou historii. Pamětníci nám zanechali autentické výpovědi, díky nimž si nyní můžeme přiblížit den, kdy ze země bylo možné vidět padat trosky nebo i kusy letadel,“ sdělil hned na úvod návštěvníkům bývalý primátor města Jiří Lajtoch.

Následně promluvil ředitel muzea Komenského Radim Himmler: "Je mi velkou ctí, že také my muzejníci jsme mohli přispět svým dílem nejen v průběhu dnešních oslav, ale také přípravou dlouhodobější výstavy. Chtěl bych poděkovat všem partnerům, se kterými jsme mohli spolupracovat a také všem sponzorům. A především bych chtěl poděkovat Aleši Drechslerovi a Zdeňku Schenkovi, kteří byli kurátory výstavy a také prvními iniciátory myšlenky tuto výstavu uspořádat.“

Poté si vzal slovo jeden z kurátorů Zdeněk Schenk a mimo jiné poděkoval i spojeneckým letcům, kteří se bitvy účastnili. "Uplynulo na sedm desetiletí od dramatických událostí, které se odehrály na hanáckém nebi, které je od té doby relativně klidné. Za to patří dík také všem spojeneckým letcům, kteří nasazovali a mnozí položili své mladé životy v bojích za svobodu nás všech, tisíce mil od svých domovů a od svých rodin. Dva z nich jsou dnes mezi námi - Orville Hommert a Hjalmar Johansson. Na tomto místě bych rád poděkoval panu Dušanu Krbcovi, Janu Hlaváčkovi mladšímu i Janu Hlaváčkovi staršímu, kteří iniciovali tuto myšlenku a získali pro ni Paula Rausnitze, který celý projekt zaštítil.“ Na závěr slavnostního zahájení zazněly hymny České republiky a Spojených států amerických.

A co na návštěvníky na výstavě čeká? Výstava Zkáza z nebe má především připomenout příběhy letců patnácté americké letecké armády, jejich německých protivníků na straně německé Luftwaffe a zároveň jména nevinných obětí, jejichž životy vyhasly v přerovských ulicích (bombardovány byly ulice Trávník, Kosmákova, Malá Trávnická a Koliby). Tyto příběhy jsou zaznamenány na nástěnných panelech ve dvou místnostech a zároveň jsou doplněny o dobové předměty. V tomto případě se jedná o vojenské odznaky a vyznamenání, modely tehdejších válečných letadel, ale také například drobné části bombardérů, střepiny leteckých pum, část zadního střeliště jednoho z letounů či dokonce originální vrtulový list z bombardéru B-24 Liberator.

Na své zážitky z působení ve spojenecké armádě krátce zavzpomínal i Hjalmar Johansson: "Bylo mi tehdy devatenáct let a dostali jsme se až do blízkosti Přerova, ovšem nápor Němců byl velmi silný. Museli jsme to otočit, ale bylo nám jasné, že zpět do Itálie to nezvládneme. Dostal jsem rozkaz opustit letadlo. Nikdy předtím jsem neskákal, byl to můj první seskok. Hned po přistání už na nás čekal německý uvítací výbor s nabitými zbraněmi a strávil jsem tři měsíce v jejich zajetí. Mám pocit, že za poslední dva dny v České republice jsem toho snědl víc, než za ty tři měsíce v zajetí,“ směje se Johansson.

Výstavu, která potrvá až do 15. března, můžete navštívit každý den mezi osmou a sedmnáctou hodinou.

Lenka Šimková

Reklama

Hrad Helfštýn

Katalog firem » Cestovní ruch » Hrady, zámky

Hrad Helfštýn patří k nejrozsáhlejším hradním komplexům v Evropě. Leží na Moravě, 30 kilometrů od Olomouce. Jeho monumentální architektura se tyčí nad údolím Moravské brány. Celý kom...