Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 3.1 °C

Výlov tovačovského rybníka se vydařil. Kromě tradičních ryb vylovili rybáři i nádherné exempláře

Zprávy z regionu

20.10.2014

Autor: hcz

Krásné víkendové počasí přilákalo na výlov Hradeckého rybníka do Tovačova tisíce lidí z širokého okolí. Už od ranních hodin mohli návštěvníci obdivovat zručnost mistrů Petrova cechu. V sítích rybářů uvízlo okolo 670 metráků ryb. Kromě kaprů, tolstolobiků a štik to byly i krásné exempláře koi kaprů nebo veslonos..

V Tovačově je výlov Hradeckého rybníka velmi oblíbenou akcí, na kterou každoročně míří tisíce lidí. Ani letos tomu nebylo jinak. "V loňském roce jsme vylovili 580 metráků ryb, letošní úlovek bude ale vyšší. Čekáme tak 650 až 670 metráků. Hlavní lovenou rybou je tady kapr (vylovili jsme 3 metráky), kromě toho nám v sítích uvízli i candáti, tolstolobik nebo štiky. Na rybník jsme vysadili i bílého sumce, veslonosa amerického a dva jesetery. Po vytažení z vody tyto ryby pustíme zpět do vody. Jsou jen takovou atrakcí pro lidi," prozradil organizátor Jiří Zahradníček z Rybářství Tovačov. Doplnil ale také, že neplechu rybářům nadělalo počasí v červenci, kdy nedocházelo k výměně vody v rybnících, a své udělali na jaře i kormoráni, kteří si do Tovačova přiletěli pochutnat na amurech. "S nálety kormoránů se potýkáme již několik let, zejména na jaře a na podzim nám způsobují velké škody," řekl Zahradníček.

Skoro všechny vylovené ryby se na místě hned prodají. Ceny ryb jsou stejné jako v loňském roce. "My nemáme žádný důvod ke zdražování. Ryb je v republice hodně a spotřebuje se jen 30 procent, zbytek jde na vývoz. Divím se, že někde stojí kilo kapra až sto korun," dodal Zahradníček. (Zhruba 400 metráků ryb putuje na prodej do rybářských svazů a 250 metráků zůstává na prodej v sádkách).

Na výlovu nechyběla nejen dobrá zábava, o kterou se postarala tradičně country kapela Šediváci, ale ani rybí speciality. Návštěvníci si mohli pochutnat na rybí polévce, smaženém kaprovi a pstruhovi nebo na kapřích hranolkách. "Přichystali jsme 800 kilogramů kapra, 800 kilogramů pstruha, 20 kotlů rybí polévky. Novinkou pro návštěvníky je letos bezesporu kapr na cibuli, uvidíme, jak bude lidem chutnat. Oblíbené kapří hranolky připravovalo 10 chlapů 14 dnů," prozradil Kamil Zahradníček.

"Do Tovačova jezdíme s rodinou už několik let. Pokaždé si domů dovezeme kromě 'vánočního' kapra i několik pstruhů lososovitých, mají opravdu výborné maso," svěřil se Pavel Ostrčil.

hcz

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.