Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 6.9 °C

Víkend v Horní Moštěnici patřil chovatelům drobného zvířectva

Zprávy z regionu

29.8.2016

Autor: hcz

Český svaz chovatelů ZO Horní Moštěnice uspořádal při příležitosti 90. výročí založení organizace další ročník výstavy drobného zvířectva. V sobotu i v neděli se místním areálem zámecké zahrady rozléhalo štěbetání. Kromě různých plemen holubů, vodní i hrabavé drůbeže nechyběli v kotcích ani králíci a jako bonus malá morčata. Akce jen během sobotního dopoledne nalákala do areálu spoustu návštěvníků.

Tradiční výstavu drobného zvířectva pořádá Český svaz chovatelů ZO Horní Moštěnice v areálu zámecké zahrady již čtvrtým rokem. Letos přijelo na výstavu se svými exponáty dvaačtyřicet chovatelů z celého moravského regionu. A bylo co obdivovat. "V kotcích máme 148 králíků jak velkých, středních, tak i malých a zakrslých plemen a ve dvaatřiceti voliérách je umístěna vodní a hrabavá drůbež. Nechybí ani holubi, kterých se nám letos sešlo 126 kusů. Nejkrásnějším holubem je bezesporu Koburský skřivan pruhovaný od mladého místního chovatele Jakuba Procházky, který zdědil lásku k chovatelství od svého pradědečka. K nejzajímavějším králíkům tady na výstavě patří Belgičtí obři nebo Německý obrovitý strakáč, který byl vyhodnocen nejhezčím králíkem výstavy," pochlubil se předseda místního svazu chovatelů Jan Štievko, kterému tento výstavní kousek patří. Kromě velkých plemen měli možnost návštěvníci obdivovat i plemena malá, k těm patřil třeba Hermelín modrooký nebo zakrslí beránci od Tomáše Červinky z Kroměříže, který s nimi v loňském roce ve Francii získal titul Mistra Evropy.

Nejmenší návštěvníci obdivovali nejen chlupáče s dlouhýma ušima, ale i 15 malých morčat, která pro ně jako malou lahůdku přichystali organizátoři. A byly to výstavní kousky, mezi kterými nechyběli ani šampioni.

Od sobotního rána hodnotili posuzovatelé jednotlivé exempláře a v odpoledních hodinách byla výstava otevřená veřejnosti. "Protože bude výstava trvat celý víkend, přichystali jsme pro návštěvníky nejen bohaté občerstvení, ale i živou hudbu," dodal Štievko.

V neděli odpoledne pak předal předseda místního svazu chovatelů spolu se starostou obce nejúspěšnějším vystavovatelům poháry a rozdali desítky čestných cen.

Členská základna chovatelů drobného zvířectva se v Horní Moštěnici úspěšně rozrůstá. Zatímco před sedmi lety čítala jen osm členů, dnes se může pochlubit devatenácti členy, mezi kterými je šest mladých chovatelů.

hcz

Reklama

Sapa Bike

Katalog firem » Obchod » Cykloprodejny

SAPA BIKE, ul. Mostní 5, Přerov, je naše nová velká prodejna s kompletním cyklistickým sortimentem. Specializujeme se na prodej silničních, horských, 29"27,5", 26", krosových a městských ko...