Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 2.4 °C

Vernisáž fotografií Františka Totha: k vidění jsou fotky starého Přerova i nahé ženy

Kultura

2.11.2012

Autor: Barbora Říhová

Včera v pět hodin odpoledne proběhla vernisáž dlouho očekávané výstavy fotografií Františka Totha. O oblíbenosti tohoto přerovského rodáka mezi místními nemůže být pochyb. Všechny o tom přesvědčil zaplněný velký výstavní sál Muzea Komenského. K vidění jsou nejen fotografie starého Přerova, ale také méně známé portrétní fotografie.

"Z portrétních fotografií bych vyzvedl především sérii aktů, které nebyly doposud zveřejněny na žádné výstavě Františka Totha," řekl kurátor výstavy Jaroslav Široký, který celou včerejší vernisáž zahájil. Návštěvníky však mnohem více než obnažené ženské tělo zaujala série fotografií starého Přerova a jeho velké přestavby mezi lety 1960–1975. "Je to zajímavé pozorovat, jak se naše město vyvíjelo. Všechna ta místa znám pouze ze současnosti, na starých fotkách jsem půlku z nich téměř nepoznala," uvedla jedna z návštěvnic, která v Přerově bydlí teprve dva roky. Jiné vzpomínky vyvolávaly tyto fotografie ve starších usedlících, kterých zde byla většina. "Je pěkné si připomenout své mládí. Když vidím ty fotografie připadám si, jako bych cestovala časem. Tady je třeba dům, kde jsem vyrůstala. Ten už však dnes neexistuje," svěřila se se svými dojmy starší paní, která vystavujícího umělce osobně znala.

Součástí výstavy je také improvizovaný dobový ateliér, ve kterém se budou moci návštěvníci vyfotografovat na vlastní fotoaparáty a o fotografie se podělit na profilové stránce Františka Totha , která k příležitosti výstavy vznikla na sociální síti Facebook a na které je možnost už teď vidět některé ukázky z jeho tvorby.

Pokud jste nestihli vernisáž, nezoufejte, máte ještě spoustu času. Výstava je přístupná od 2. listopadu až do 28. března příštího roku.

Barbora Říhová

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.