Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 1.8 °C

Ve škole na Trávníku se střílelo, naštěstí jen jako. Seminář Aktivní střelec prověřil práci učitelů ve stresových situacích

Zprávy z regionu

21.10.2016

Autor: hcz

Současná doba teroristických útoků a střelby ve školách se stala námětem semináře, konaného v neděli na ZŠ Trávník v Přerově. Dvanáct učitelů spolu s ředitelkou školy Kamilou Burianovou a jejím zástupcem Petrem Gotthardtem si mělo možnost zažít na vlastní kůži pocity rukojmích teroristů i střelbu a zranění účastníků. Vše bylo do posledního detailu podobné reálné situaci.

Zážitky ze semináře Ozbrojený útočník ve škole, kterého se měla možnost před časem zúčastnit ředitelka ZŠ Trávník Kamila Burianová spolu se svým zástupcem Petrem Gotthardtem, zanechaly u obou pedagogů spoustu dojmů. Ředitelka školy se proto rozhodla podělit se o zkušenosti ze semináře i se svými kolegy. V neděli pro ně uspořádala ve spolupráci s Policií České republiky, Krajským ředitelstvím policie Olomouckého kraje a s firmou Saffir Profi s.r.o celodenní kurz Aktivní střelec. Pro učitelé ZŠ na Trávníku to byl den plný adrenalinu, stresu, ale i modelových situací, se kterými se poprali opravdu skvěle.

"Oslovila jsem ředitele Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje pana plk. Mgr. Tomáše Landsfelda, jestli by nebylo možné podobné informace, které jsme dostali na semináři , poskytnout i našim učitelům. Tento úkol byl následně delegován na vrchního komisaře odboru služby pořádkové policie Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje pana mjr. Martina Crhu a spolu s firmou Saffir Profi s.r.o. jsme přichystali na neděli celodenní kurz na téma Aktivní střelec," prozradila Kamila Burianová, ředitelka ZŠ Trávník. "Musím říct, že jsem měla možnost vidět vše na vlastní oči, a všichni učitelé zažili den plný informací, stresu, skvělých modelových situací a dalších zážitků."

Policie ČR představila přednášku na téma Aktivní střelec a jak se v tomto případě chovat. Na to navazovaly modelové situace, teoretická a praktická část první pomoci zraněným osobám při takovéto mimořádné události, kterou zajistila firma Saffir Profi s.r.o. Dle jednatele společnosti Saffir Profi s.r.o. s Roberta Holase. "Jsem moc rád, že jsme se mohli s naším týmem na tomto projektu podílet. Již dlouho jsme chtěli s touto problematikou seznámit nejen školy a jejich kantorské týmy, ale i složky Policie ČR, Městské Policie a další. Vždyť přece všichni z nás by měli vědět, jak se rychle a efektivně postarat o zraněné v případě jakéhokoliv napadení, střelby, útoku, zejména v dnešní době, kdy si to, ač to spousta z nás nechce připustit, zhoršující se bezpečnostní situaci ve světě i v Evropě vyžaduje," vyjádřil se Robert Holas, jednatel firmy, která se tímto tématem zabývá, a to jak první pomocí pro civilní sektor, tak i pro bezpečnostní složky.

Všech dvanáct učitelů, tedy jedenáct žen a jeden muž, pracovalo jako jeden tým. Měli možnost seznámit se se základními postupy první pomoci, naučit se pracovat efektivně a rychle. "Díky podpoře ze strany Policie ČR jsme měli možnost pro učitele vytvořit reálné modelové situace, a tím pádem jsme dokonale dostali všechny do stresu stejně jako v reálném životě. Samozřejmě práce pod stresem je výrazně náročnější, což určitě všichni účastníci pilotního projektu sami potvrdí," řekl Robert Holas. "Obrovský objem informací byli schopni vstřebat velmi rychle a s nepředstavitelnou odvahou se vrhali do poměrně náročných situací. Velký dík patří také panu Gotthardtovi, který mi celý den pomáhal zajišťovat klidný chod celé akce. Také mu to občas nedalo a přidal se k ostatním. V závěrečné modelové situaci byl dokonce namaskován jako jeden ze zraněných po střelbě a nechal se trpělivě zachraňovat. Jsem moc ráda, že všichni vyučující zvládli kurz na výbornou a se ctí. Lektoři pod vedením Roberta Holase a Martina Crhy pracovali zcela profesionálně a s naprostou jistotou. Neobtěžovalo je opakovaně vysvětlovat, radit a odpovídat na spoustu otázek," dodala ředitelka ZŠ Trávník.

"Jsme moc rádi, že celý projekt také podpořil a sledoval náměstek primátora Tomáš Navrátil, kterému se celý průběh velice líbil. Samozřejmě bychom rádi tento projekt udělali na všech školách, podpora města je proto pro nás moc důležitá. V rámci tohoto projektu jsme zjistili, jak je důležité, aby učitelé měli povědomí o tom, co v těchto krizových situacích dělat, stejně tak je i důležité, aby na školách bylo potřebné zdravotnické vybavení. Věříme, že se nám podaří spolupráci domluvit a všichni tak dostanou příležitost zúčastnit se tohoto kurzu," dodal na závěr Robert Holas.

A jaké byly první dojmy učitelů? Střelba, kdy do školy vtrhli maskovaní ozbrojenci, se prázdnou budovou děsivě rozléhala. "Věděla jsem, že kurz bude v souvislosti s tím, co se děje ve světě - terorismus, napadení školy, ale nečekala jsem, že modelové situace, kterých jsme byli svědky, budou tak věrohodné. Nejvíc nás dostala ta střelba. V klidu s rozvahou a bez stresu jedná člověk jinak než ve stresu. Sama na sobě jsem si zkusila, že je důležité se nebát a hlavně nezpanikařit. Ráno jsem šla do školy s očekáváním, a teď, po kurzu, jsem se posunula dál," svěřila se učitelka Simona Válková. "Na takovou situaci, kterou jsem tady zažila, své prvňáčky nejspíše nepřipravím, ale budu se snažit jim předat alespoň to nejdůležitější - jednat s rozvahou a poslouchat na slovo toho, kdo v dané situaci převezme na sebe odpovědnost ," dodala.

hcz

Reklama

RJ - Cyklo Konečný

Katalog firem » Obchod » Cykloprodejny

Maxbike Rock Machine Galaxy Doplňky: přilby - Ked, Sulov, Catlike rukavice Sulov pláště - Kenda doplňky Rav X, Max 1 zámky Magnum computery Sigma osvětlení Smart ráfky ...