Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 2.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Ve Veselíčku můžete v sobotu zažít Stoletou válku. Zámecký park nabídne vylodění Angličanů, rytířské bitvy i upálení Johanky z Arku

Zprávy z regionu

1.8.2017

Autor: iko

V bojiště stoleté války se v sobotu promění zámecký park ve Veselíčku, kde se již počtvrté uskuteční středověká akce Dobývání Moravské brány. Dvě stovky rytířů v dobových kostýmech předvedou vylodění Angličanů a několik bitev. Diváci uvidí také upálení slavné Johanky z Arku.


Akce pro veřejnost začne 5. srpna v 11:00. Lidé si budou moci prohlédnout rytířský tábor, ochutnat dobové jídlo nebo si zakoupit dárky na středověkém tržišti. Od 13:00 je na programu rytířský turnaj se vznikem zápletky pro velkou bitvu, která se odehraje od 14:00.
"Tentokrát se nebude dobývat pevnost jako v minulých letech, ale u zámeckého rybníka se předvede vylodění Angličanů ve Francii s následnou bitvou,“ říká pořadatel Karel Valenta, který od neděle staví s přáteli invazní loď. Akce dále nabídne souboje družin, vystoupení mistra popravčího, tanečnic El Zaffa či objevení Jarmeliky v podání Carpe Diem. Vyvrcholením bude od 19:30 pranýřování, soud a následné upálení Johanky z Arku. O hudební doprovod se od 20:30 postará skupina Kabát revival, kterou ještě přeruší od 21:30 ohňová show.

V parku bude možnost ochutnat piva z několika pivovarů. O středověkou kuchyni se postarají kuchaři z rodinné restaurace Lobster. Připraven bude také stan s kávou Kafe Kodó či čajovna s ledovými i teplými nápoji. Po celý den bude pestrý zábavný i zážitkový program pro děti, mj. skákací hrad, střelba z luku, tetování hennou a mnoho dalšího. Více informací je na webu www.dobyvani.cz.

"Touto kulturně-společenskou akcí chceme propagovat zejména náš botanicky zajímavý zámecký park, který mohou lidé navštěvovat kdykoliv, i dobré jméno Veselíčka – místo s potenciálem pro další rozvoj cestovního ruchu,“ uvedl starosta obce Tomáš Šulák. "Vzhledem k tomu, že v celé obci probíhá rozsáhlá rekonstrukce plynovodu a vodovodu, hlavní parkoviště pro návštěvníky bude podél místní komunikace kolem hřbitova, resp. obchvatu Veselíčka na cestě z Dolního Újezdu do Oseka nad Bečvou. Lidé, kteří přijedou od Lazník, by měli nechat auta u kamenolomu. Odtud je to do místa dějiště několik stovek metrů,“ dodal starosta.

Dobývání Moravské brány pořádá spolek Kulturní Morava ve spolupráci s Obcí Veselíčko a spolkem historického šermu Tabard. Partnery akce jsou Olomoucký kraj, ministerstvo zemědělství, Rádio Čas, Šantovka, Kafe Kodó, Kratochvíle a restaurant Lobster.

iko

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.