Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 9.5 °C

Přerov má novou galerii: v knihkupectví Mezi Světy se každý měsíc představí nový malíř

Kultura

5.4.2013

Autor: Barbora Říhová

Přestože nová výstavní prostora, která vznikla v knihkupectví Mezi Světy, je opravdu malinká, nedá se jí upřít určité kouzlo, které si návštěvníka po vstupu okamžitě získá. Intimní atmosféra totiž navozuje pocit domácího prostředí, takže se hosté cítí velmi příjemně, spíše jako na návštěvě u známého, který se chlubí svou výtvarnou sbírkou, než v chladné galerii. Pozornost lidí z ulice bezesporu upoutá originální keramika Barbory Bendové, která se nachází ve výloze, a jejich kroky dovede až do galerie. Tam se v obležení knih vyjímají obrazy mladé malířky Ivety Bradáčové, která se svým cyklem Dvojice z naší vesnice snaží odpovědět na otázku, co je to česká kultura. Přijďte se podívat i vy, jak mladá umělkyně Čechy a jejich tradice vnímá.

Autorka na svých obrazech v pohlednicovém formátu zachycuje výjevy běžného života na vesnici, které začala malovat podle internetových stránek obce, na některých je zachycena dokonce sama autorka "Vyobrazením konkrétních postav a skutečných příběhů autorka některými detaily mnohdy přesahuje až do etnografické oblasti," uvedla kurátorka výstavy Broňa Králíková. Přestože je autorka zručná portrétistka, obrazy mají matné obličeje. "Snažila jsem se o to, aby se divák mohl s některou z postav ztotožnit, a kdybych namalovala zřetelně obličeje, tak už vidí konkrétní osobu a neumí se s tím obrazem tak lehce ztotožnit," uvádí autorka, která prozrazuje, že s malbou těchto obrázků začala proto, aby odhalila tajemství české kultury. "Přemýšlela jsem nad tím, co vlastně znamená česká kultura, a ptala jsem se různých lidí, co si myslí, že to je, a nebyli mi schopni odpovědět a já vlastně taky ne. Tak jsem začala hledat odpověď. Prošla jsem si naše webové stránky, kde jsem narazila na fotky z různých tradičních akcí, kde jsou zobrazeny zabijačky, zábavy, maškarní plesy," prozradila autorka.

Malířka chce umění přiblížit lidem. Své obrazy vytiskla na pohlednice a účastníci si je tak mohou zakoupit, fotografie se tak pomyslně vrátí k lidem, kteří na ní jsou zachycení. Plánuje práce vystavit ve své obci na úřední nástěnce před Jednotou, aby se lidé poznávali, když jdou na nákup. Kromě tohoto venkovského cyklu jsou divákům představeny také další práce z fakulty výtvarného umění, které navštěvuje, jako jsou například tři obrazy na téma "Toto není dýmka" nebo výjevy z venkovské zabijačky. Autorka dále pracuje na cyklu myslivectví, jako tradičním vesnickém koníčku, který se dědí z generace na generaci. Tyto obrázky autorka zpracovává podle filmu ze sedmdesátých let olejem. Přesah, jak obrázky dostat mezi lidi, bude tentokrát ještě originálnější, otisknou se totiž na pivní tácky.

V nově vzniklé galerii se bude výstava střídat jednou měsíčně a vybraného malíře vždy doplní prodejní výstava keramiky. "Tentokrát můžete ve vitríně spatřit originální keramiku nadějné olomoucké keramičky Barbory Bendlové, která má do obyčejného nádobí skutečně daleko. Stejně tak její trošku vulgární andílci, kteří přitahují zraky lidí a to je přesně to, co tato galerie potřebuje," uvedla kurátorka, která doufá, že se nové galerii podaří nalézt svou cílovou skupinu. "Já si myslím, že Přerov stále nemá galerii, která by vystavovala dobré výtvarné umění ze současnosti. Chtěli jsme docílit toho, aby se sem lidi stavili podívat třeba, když jdou z práce, na chvíli si sedli a odpočinuli si a cítili se příjemně, i proto budou všechny výstavy zadarmo," dodala. Na měsíc květen má galerie Mezi Světy v plánu vystavit malby pana Stejskala ze Samotišek.

Barbora Říhovárihova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Cestovní agentura Palma - Alena Francová

Katalog firem » Cestovní ruch » Cestovní kanceláře

LAST MINUTE DOVOLENÁ

Cena zahrnuje: letenky, transfery, ubytování se stravou all inclusive, český delegát.

Egypt - Marsa Alam: REEF OASIS SUAKIN RESORT 5* 25.4. - 2.5. 2024 z Ostravy za 16.990,-

Egypt - Hurghada: PRIMA LIFE MAKADI RESORT & SPA 5* 25.4. - 2.5. 2024 z Prahy za 16.590,-

Kuba: GRAND MEMORIES CAYO SANTA MARIA 5* 23.4. - 1.5. 2024 z Bratislavy za 29.975,-

Omán - Salalah: FANAR HOTEL & RESIDENCES 5* 1.5. - 8.5. 2024 z Prahy za 35.990,-

Kapverdy: ROYAL HORIZON BOAVISTA 4* 26.4. - 4.5. 2024 z Prahy za 24.490,-

Senegal: ROYAL HORIZONS BAOBAB 4* 3.5. - 11.5. 2024 z Prahy za 26.990,-

Kuba: GRAND SIRENIS CAYO SANTA MARIA 5* 23.4. - 1.5. 2024 z Bratislavy za 29.975,-

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat nebo navštivte naši kancelář v CA PALMA v OLYMPII V OLOMOUCI, otevřeno denně od 9 do 20 hod.

Kontakty:
www.ck-palma.cz
e-mail: palmaol@ck-palma.cz
telefon: 585 154 587, 777 990 759, 602 21 01 21

Těšíme se na Vás

Vaše CA PALMA