Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 10.7 °C

Letiště v Přerově ožije, v České republice proběhne mezinárodní vojenské cvičení NATO

Zprávy z regionu

20.8.2014

Autor: zd

V první polovině září se v České republice uskuteční mezinárodní taktické cvičení NATO Ample Strike, které naváže na tematicky podobná mezinárodní cvičení Flying Rhino a Ramstein Rover, která se v České republice konala v předchozích letech. Vrtulníky se tak na pár dní vrátí i na přerovské letiště.

Ample Strike bude probíhat od 3. do 15. září. Lidé by se měli připravit na možnou hlukovou zátěž. Účast na cvičení potvrdilo 10 členských států NATO, a to buď zapojením letecké techniky, nebo účastí předsunutých leteckých návodčích a instruktorů. Řádově se bude jednat o 1400 cvičících (z toho 300 zahraničních účastníků) a dále o 30 kusů letecké a 50 kusů pozemní techniky. Primárně bude vojenská akce probíhat ze základny vrtulníkového letectva u Náměště nad Oslavou a základny taktického letectva v Čáslavi, dále pak ve vojenských výcvikových prostorech Boletice a Libavá. "Byli jsme informováni, že létat se bude od 8. do 12. září denně od devíti hodin ráno do jedenácti večer, lety v nočních hodinách budou omezeny jen na minimální potřebný počet. Možný nárůst počtu letů nad Přerovem může mít za důsledek zvýšení hlukové zátěže – proto považuji za svou povinnost informovat o cvičení občany," konstatoval primátor Jiří Lajtoch.

Podle sdělení plukovníka Miroslava Svobody, který bude cvičení řídit, je cílem společného výcviku aliančních jednotek především sladění činnosti pilotů taktického letectva s činností předsunutých leteckých návodčích při podpoře pozemních operací. Kromě České republiky se taktického cvičení zúčastní kromě České republiky také vojáci z Belgie, Dánska, Estonska, Nizozemska, Litvy, Maďarska, Německa, Slovenska, Velká Británie a USA. Vedle typů letecké techniky, které se účastnily i předchozích cvičení (letouny L-39 Albatros, L-159 Alca, F-16, JAS 39 Gripen, PC-9, LearJet a vrtulníky Mi-35, Mi-17, Mi – 171), se letos zapojí také americké bitevní vrtulníky AH-64 Apache a transportní letoun C-295M Casa.

zd