Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 6.1 °C

V Hulíně se našlo 80 let staré pivo z pivovaru Zubr

Zprávy z regionu

21.8.2015

Autor: zd

V pivovaru Zubr se chystají na analýzu více než 80 let starého piva, které bylo nalezeno ve 20 kilometrů vzdáleném Hulíně. Historickou lahev s původním obsahem věnoval pivovaru Josef Hrabák, který ji našel na půdě.

"Podle vzhledu lahve a uzávěru jsme identifikovali, že se jedná o pivo uvařené ve 30. letech minulého století, kdy sládkem přerovského pivovaru byl František Stradiot,“ říká Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr, a dodává: „Je tedy možné, že v ruce držíme původní Zubr Grand, protože ten současný se právě prvorepublikovou recepturou inspiroval. Pivo projde detailní chemickou analýzou, ta nám ukáže jeho přesné složení i vztah k současnému Grandu.“

"Lahev jsme našli při vyklízení domku po tetě a podle vzhledu jsme usoudili, že se bude jednat o historický kousek a oslovili jsme s nálezem pivovar Zubr. Nejprve jsem zvažoval, zda lahev přes internet nenabídnout nějakému sběrateli, ale nakonec jsem se rozhodl ji věnovat pivovaru, aby z ní mohlo mít užitek a radost co nejvíce lidí,“ říká nálezce Josef Hrabák. Podle jeho slov lahev na půdě zapomněl nejspíše jeho prastrýc.

Pivovar Zubr nyní plánuje otevření lahve a následnou analýzu obsahu. Chybět nebude také degustace a především srovnání receptur.

zd

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.