Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 10.3 °C

Masopust je tady: v Horní Moštěnici vodili medvěda

Zprávy z regionu

1.2.2016

Autor: hcz

Na dvacet masek se letos zúčastnilo průvodu vodění medvěda v Horní Moštěnici. U hasičské zbrojnice panoval od ranních hodin čilý ruch. Hemžilo se to tady roztodivnými maskami, mezi kterými nechyběl medvěd s myslivcem, klauni, smrtka, cikánka, pirát, ženich s nevěstou, čarodějnice, koblížek s lištičkou, místní vodník z Brčálníku nebo policajt. Průvod doprovázel vláček Moštěňáček, který vezl harmonikáře. Před jednotlivými staveními se tančilo, jedlo a zpívalo. Slivovička tekla proudem a hospodyňky měly pro masopustníky přichystané bohaté občerstvení. Někde nabídly jednohubky, chlebíčky, jinde koláčky nebo koblížky. Tradiční zvyk v obci uspořádali tuto sobotu.

"Letos jsme se domluvili, že budeme vodit medvěda už tuto sobotu. Příští týden nás totiž čeká ples zahrádkářů," řekla Ilona Jančíková, která před třemi lety spolu s důchodci tradici v obci obnovila. "Vodit medvěda jsme začali jako důchodci a SRPŠ, později se k nám přidali místní myslivci, hasiči a další obětavci. Pokaždé se tady sejde okolo dvaceti masek. Akci nijak neorganizujeme, každý je vítán. A aby harmonikář nemusel po obci tahat svůj nástroj, vyjíždíme i s vláčkem Moštěňáčkem," doplnila Jančíková.

V loňském roce se do průvodu zapojila i tehdy tříletá Markétka Vejrostová. Mezi masopustníky nechyběla ani letos, a to v masce koblížka. Na masopust dorazil tentokrát i čtyřletý Mikulášek Janda. Obě děti byly nejmladšími účastníky průvodu.

Masku čarodějnice oblékla letos i Kája Jurečková, která přišla na vodění medvěda poprvé. "Jsem tady se svou tetou a už teď se moc těším," svěřila se devítiletá holčička. Průvod masek se po osmé hodině ranní vydal od myslivny obcí. Některé dveře domů zůstaly před masopustníky uzavřené, jinde je vítali s otevřenou náručí. Někde je podarovali štamprličkou na zahřátí a jednohubkami, jinde na ně čekal plný tác čerstvých voňavých koblížků.

hcz

Reklama

Relaxační centrum ADAM

Katalog firem » Zdraví a styl » Masáže

Nabízené služby: - solná jeskyně - bylinná parní lázeň - harmonizační lůžko - relaxační pyramida - detoxikační přístroj - přístrojová lymfodrenáž - masá...