Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 11.1 °C

V dřevohostickém zámku otevřeli výstavu ke dni letectva a představili díla Alexandra Forýtka

Zprávy z regionu

31.7.2017

Autor: hcz

Slavnostní vernisáž výstavy děl dřevohostického malíře a sochaře Alexandra Forýtka, který městys proslavil svými sochami z betléma a zahájení výstavy ke 100. výročí našeho letectva a 60. výročí havárie bombardéru IL 28 v dřevohostickém lese se v sobotu podvečer zúčastnily v prostorách dřevohostického zámku desítky návštěvníků.  

"Výstava je věnována 100. výročí našeho letectva a 60. výročí havárie (19. 11. 1957) v dřevohostickém lese, kdy zahynuli bombardéři letounu IL 28, který startoval z přerovského letiště. Byl to cvičný let, při kterém zahynuli pilot - poručík Miloslav Matějka, navigátor - nadporučík František Spurný a střelec - staršina Bohumil Utinek. Havárie tohoto letounu, který vybuchl, nebyla zcela objasněna. Svědkové se domnívají, že došlo k poruše stroje," prozradil k výstavě její kurátor Zdeněk Smiřický. Dodal také, že se na místní základní škole a na ZŠ Pod Dubíčkem v Bystřici pod Hostýnem konala výtvarná soutěž, v níž měli žáci malovat a kreslit modely letadel. Absolutním vítězem se stal žák deváté třídy ze ZŠ Pod Dubíčkem z Bystřice pod Hostýnem Jiří Vaněk.

Kromě výstavy letectva měli možnost návštěvníci dřevohostického zámku vidět i výstavu děl
Alexandra Forýtka, malíře a sochaře, který se narodil 10. listopadu 1953 ve Zlíně. "Alexander Forýtek dostal do vínku velký výtvarný talent. Od mládí maloval tužkou, pastelkami, voskovkami, tuší, ale i uhlem. Jeho zamilovaným objektem byla zvířata, hlavně koně," prozradil o autorovi kurátor výstavy Ladislav Sigmund. Do Dřevohostic se Forýtek přistěhoval v roce 2007 a začal pracovat na sochách živého betléma. "Za roky, kdy Alexander u nás pobýval, vzniklo přes čtyřicet soch v životní velikosti a některé z nich připomínají místní občany. V roce 2013 utrpěl ale těžkou mozkovou mrtvici a od té doby je umístěn v domově seniorů v Radkově Lhotě," dodal starosta Petr Dostál.

hcz

Reklama

ŠELA SPORT

Katalog firem » Obchod » Cykloprodejny

ŠELA SPORT – to je od roku 1995 specializovaná maloobchodní prodejna s kompletní nabídkou pro cyklisty. Od roku 2009 sídlíme ve vlastním rekonstruovaném objektu v Přerově na ulici Interbrigad...