Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 9.3 °C

Utrácení po Přerovsku: radnice postaví dvě nová hřiště, na kterých si nemá kdo hrát

Zprávy z regionu

28.3.2012

Autor: Jan Procházka

Jižní čtvrť možná bude mít rekordní počet hřišť na jednoho obyvatele. Kousek od stávajícího hřiště tu radnice hodlá postavit dva nové podobné areály, každý za zhruba tři miliony korun. A to i přesto, že místní jsou proti i z těch důvodů, že okolní domy prý obývají spíše starší lidé, kteří žádné prolézačky ani kolotoče nepotřebují. Peníze ale tečou z Evropy a radnice je potřebuje vyčerpat. A měnit projekt, přestože by mohla, nechce.

Jižní čtvrť: budoucí dětský ráj?

V části města nazývané Jižní čtvrť, v níž jsou ulice po americku pojmenované jen čísly, se radní zřejmě rozhodli vytvořit dětský ráj. Mezi domy tu nedávno vzniklo velké kombinované hřiště: oplocená plocha na míčové hry a několik herních prvků pro menší děti. Třeba lezecká stěna, prolézačky a houpačky. Jedno hřiště je ale zřejmě málo. Radnice chce o pár stovek metrů vybudovat další dvě.
Cílem takzvaného Integrovaného plánu rozvoje města je mimo jiné zlepšit kvalitu života v takzvaně problémových sídlištích. Pod tímto opatrným označením se často skrývají nepříliš dobré adresy obývané sociálně slabšími občany. Tento evropský program jim sice nemá zlepšit sociální úroveň, hodlá ale přispět k tomu, aby lidem nezatékalo do bytů, ze zdí se neloupala omítka a na dvorku si mohly hrát děti bez strachu, že se zraní nebo zmizí beze stopy v přerostlé džungli.
Radnice se na Jižní čtvrti činila. Kromě zmiňovaného hřiště opravila za peníze z Bruselu i fasády několika domů. Jenže možná utrácí až moc horlivě.

My děti nemáme, pod našimi okny si budou hrát cizí

Už v loňském roce se místní lidé proti budování dalšího hřiště bouřili. Nevadilo jim tolik zbytečné utrácení z cizího jako jeden fakt, který radní ve snaze pomáhat za každou cenu zřejmě přehlédli. V lokalitě žije sotva tolik dětí, aby využily jedno hřiště, které už mají. "Tady bydlí hlavně starší lidi, moc rodin s děckama tu v okolí není," ochotně se rozhovoří paní, která si v jarním odpoledni užívala sluníčka v okně svého bytu. Jméno ale nechce sdělit. "Napište jen Jaroslava, nechci mít problémy," vysvětluje. A když slíbím, že to udělám, jak navrhuje, prozrazuje mi i další obavu místních obyvatel. "V okolí žije hodně Cikánů. Když se sem jejich děcka stáhnou, bude tu k nevydržení. A my chceme hlavně klid," stěžuje si žena, která je v invalidním důchodu a doma tráví většinu času. A ubezpečuje, že podobný názor zastávají i její sousedi.

Tichý obrat města: hřiště prostě postavíme

Radnice původně obavy místních vyslyšela. "Z důvodu tohoto nesouhlasu nebude v letošním roce hřiště na Jižní čtvrti III zrealizováno. V koncepci dětských hřišť i dlouhodobém plánu rekonstrukce dětských hřišť však zůstane zachováno s tím, že jeho případná realizace bude odsunuta na neurčito," uvedl v lednu loňského roku mluvčí magistrátu Bohuslav Přidal. (Čtěte: Nové dětské hřiště lidé odmítali, radnice se rozhodla nestavět ») Upozornil také, že tímto rozhodnutím byla zmařena šance s minimálním finančním nárokem na rozpočet města vybudovat nové dětské hřiště. O rok později je ale všechno jinak.
Materiál z posledního jednání rady města zmiňuje dva body týkající se Jižní čtvrti. Zničehonic se tu objevuje výstavba dvou velmi podobných dětských hřišť ve vnitroblocích na Jižní čtvrti III a IV. První v ceně tři a půl, druhé za čtyři miliony korun. Návštěvníci si budou moci zalozit na stěně či lanové prolézačce, k dispozici bude i stůl na ping pong. Bude tu i kolotoč, skákací panák, houpačky nebo pružinové hračky. A samozřejmostí je i klasické pískoviště, lavičky a další mobiliář. "Peníze na tento projekt jsou už přiděleny, proto bylo rozhodnuto, že se stavba bude realizovat. Stavba bude trvat tři měsíce, hotovo by mělo být v srpnu," shrnul Bohuslav Přidal. Na otázku, proč chce radnice stavět obyvatelům Jižní čtvrti pod okny hřiště, které nechtějí a nepotřebují, má jednoduchou odpověď: „Buď se to postaví teď, nebo se to nepostaví nikdy. Vždycky se objeví někdo, kdo bude protestovat. A za čas se zase ozvou hlasy, které to hřiště budou požadovat, jenže peníze už na něj mít nebudeme. Snažíme se celou oblast obnovit a zkvalitnit tu prostředí. Vybudování hřišť je jen jedna část projektu," vysvětluje Přidal. Podle něj by navíc bylo problematické pokusit se evropské peníze, které už byly na projekt přiděleny, převést někam jinam. Radnice proto raději dvě zbytečná hřiště postaví.

Ministerstvo: zasahovat do toho nebudeme

Nad úpornou snahou města utrácet evropské peníze drží ochrannou ruku ministerstvo pro místní rozvoj, které miliony z Bruselu rozděluje. "Při tvorbě integrovaného plánu rozvoje města provedl Přerov analýzu, která určila jako jednu z hrozeb právě nízkou úroveň technického stavu veřejného prostranství. Kvůli tomu se mezi navrhované projekty dostal i projekt dětského hřiště," upozornil Jakub Horáček z ministerského odboru řízení operačních programů. Možnost, že by radnice řekla, že místo hřišť raději v lokalitě vybuduje třeba nové chodníky, však podle něj existuje. "V případě odůvodněné potřeby města lze změnit seznam původně navržených projektů. Musí však být v souladu s vytyčenými cíli a naplňovat myšlenku celkové revitalizace dané zóny," doplnil Horáček. Ministerstvo ale podle něj rozhodně nehodlá ve věci podnikat žádné kroky. "V žádném případě nemůžeme zasahovat do rozhodnutí na úrovni samosprávy města," konstatoval Horáček.
Město se ale k žádné změně nechystá a na obě hřiště už vypsala veřejné zakázky. Invalidní důchodkyně Jaroslava i její sousedi se tak pod okny dovádějících dětí přece jen dočkají.

Jan Procházka

Reklama

EKO Agrostav a.s.

Katalog firem » Služby » Stavebnictví » Stavební firmy

zemní a výkopové práce, čerpací stanice, myčka osobních vozidel, kompresor, vysavač, výstavba a rekonstrukce zemědělských stavebm výstavba BPS, odbahňování a výstavba rybníků.