Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 6.2 °C

Unikátní výstava poodhalí slavnou minulost Předmostí

Kultura

28.1.2015

Autor: zd

V pátek bude zahájena výstava s názvem "Od lovců mamutů k cihle" - s podtitulem "Osud světoznámé archeologické lokality Předmostí a příběh hrobu, který ji proslavil". Název charakterizuje výstavu o výjimečné archeologické lokalitě, kterou na konci 19. století proslavil odkryv pohřebiště obsahující kosterní pozůstatky více než dvaceti lovců mamutů.

Výstava přibližuje dobu působení známých českých badatelů i zánik lokality při těžbě cihlářských surovin. Návštěvníci se mohou seznámit s životem lovců a prohlédnout si originální nálezy. Můžete se tu seznámit i s díly malíře Libora Baláka, který je žákem Z. Buriana a především propagátorem přesné profesionální rekonstrukce pravěku.

Součástí expozice bude také samostatná část o stavebním vývoji Předmostí. Téměř neznámá je jeho historie do doby, kdy došlo k jeho proměně do podoby panelového sídliště. Staré Předmostí zůstalo zachováno v archiváliích a obrazových dokumentech. Poprvé budou uveřejněny například i unikátní fotografie - například z Památní knihy Předmostí.Výstava vznikla ve spolupráci s Muzeem Komenského Přerov a Státním okresním archivem v Přerově. K vidění bude od 30. ledna až do poloviny dubna.

zd

Reklama

Optika Mitáš s.r.o.

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Velký výběr slunečních brýlí s polarizací. Sleva 40% na multifokální čočky, sleva 30% na zabarvovací čočky a na PC filtr, 20% na ztenčené čočky. Na počkání provádíme také drobné opravy. Měření zraku Po-Pá 8:00-17:00 (dle domluvy), bezbariérový vstup.