Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 2.1 °C

U Lipníku nad Bečvou zmizí křižovatka smrti, nahradí ji kruhový objezd

Zprávy z regionu

31.7.2014

Autor: Lenka Šimková

Na křižovatce, která je postrachem všech řidičů v Olomouckém kraji, byla v polovině července zahájena rozsáhlá rekonstrukce, během které na ní dojde k výstavbě kruhového objezdu. Křižovatka Na Horecku u Lipníku nad Bečvou se dostala do podvědomí občanů především jako křižovatka smrti. Během osmi let od její výstavby zde došlo celkem k 77 dopravním nehodám, při kterých zemřeli čtyři lidé. Většina řidičů vítá přestavbu s nadšením i za cenu částečných dopravních omezení.

Křižovatka Na Horecku se stala kritickou teprve v roce 2006, kdy došlo k výstavbě obchvatu okolo Lipníku. Ten protnul tehdejší hlavní cestu z Lipníku do Velkého Újezdu a z hlavní cesty, která zde vedla desítky let, se stala vedlejší. Řidiči nedbali nových dopravních značek, často jezdili podle zvyku a jen během tří měsíců od rekonstrukce zde došlo k devatenácti dopravním nehodám. "Riziko úseku výrazně zmírnilo umístění nové značky Stop, dej přednost v jízdě, při vjezdu na křižovatku je povrch silnice zvýrazněný červenou reflexní barvou a stopka je i na vozovce. Také je signalizováno snížení rychlosti," uvedla již v minulosti Jarmila Skopalová ze Správy silnic Olomouckého kraje. I přes výrazné dopravní značení v posledních letech na křižovatce opět začalo přibývat dopravních nehod. Ředitelství silnic a dálnic proto rozhodlo o přestavbě křižovatky na kruhový objezd.

Přestavba byla zahájena 14. července a její předpokládané ukončení by mělo být koncem října tohoto roku. Řidiči nemusejí mít obavy, že by došlo k úplné uzavírce křižovatky. Z důvodu co nejmenšího omezení provozu a bezpečnosti budou stavební práce rozděleny do tří etap. "První etapa stavebních prací bude probíhat od 14. července do 31. srpna. Během uzavírky bude na silnici I/47, vedoucí mezi Přerovem a Hranicemi, zachován obousměrný provoz, kdy každý směr jízdy bude veden jedním samostatným jízdním pruhem. Po celou dobu uzavírky nebude možné odbočení z této silnice na silnici II/437 vedoucí do Lipníku nad Bečvou. Pro řidiče je připravena objízdná trasa vedená v obou směrech do Lipníku na Bečvou. O uzavírkách v dalších etapách stavby se bude teprve rozhodovat, ale budeme se snažit vždy zachovat alespoň částečný provoz, takže by k celkovému uzavření křižovatky dojít nemělo," uvedl Martin Smolka z ŘSD Olomouckého kraje.

„Původní předpoklad ceny stavby byl podle rozpočtu někde kolem 14 milionů, výběrovým řízením se dokázalo snížit náklady na rekonstrukci, respektive úpravu této křižovatky na úroveň řádově 9 milionů,“ doplnil ministr dopravy Prachař. Řidiči se i přes drobné dopravní komplikace nemohou přestavby dočkat. "Konečně se s tou křižovatkou něco udělá. Sám tam několikrát měsíčně jezdím a někteří řidiči jsou opravdu natvrdlí a úplně ignorují dopravní značení. Sice tam budou nějaké uzavírky, ale těch pár měsíců komplikací mi nevadí, protože ten výsledek za to určitě stojí," řekl Milan R. z Přerova.

Lenka Šimková

Reklama

LEŽÁKOVA AUTOŠKOLA PŘEROV

Katalog firem » Vzdělávání » Autoškoly

Provádíme výcvik skupin AM, A1, A, B, B+E, C, C+E, D, D+E a T, kondiční jízdy. Poskytujeme studentské, věrnostní a skupinové slevy. Jsme akreditované školící středisko pro školení řid...