Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 6.9 °C

Tělo je odrazem naší duše, říká s úsměvem na rtech Edita Jemelková, instruktorka SC Mlýn

Rozhovory

30.9.2015

Autor: Zuzana Doleželová

Edita Jemelková je veselá, inteligentní mladá žena, která miluje cvičení. Pochází z Brodku u Přerova a ke sportu se dostala vlastně náhodou. Téměř neslyší, ale rozhodně si na nic nestěžuje. Po střední škole měla potíže sehnat práci, a tak začala chodit cvičit, aby se odpoutala od všech starostí. Mezi všemi kurzy a péčí o rodinu stihla vystudovat i vysokou školu. Teď můžete chodit na její lekce do Sportovního centra Mlýn. A že vás to bude bavit!

Edito, jak jste se vlastně ke cvičení dostala?
Abych se zabavila a načerpala energii, začala jsem chodit na aerobic. Bylo to v době, kdy jsem po střední škole nemohla najít práci. Instruktorka si všimla, že mě cvičení zajímá, a tam vznikla myšlenka udělat si první kurz. Ten měl prověřit mojí všestrannost. Trval půl roku a jeho součástí byly jak písemné, tak praktické zkoušky, i seminární práce, kurz první pomoci, učily jsme se i anatomii těla.

A co jste dělala dál?
Udělala jsem kurz cvičitelky aerobiku 2. třídy. Baví mě posouvat se dopředu, proto jsem v kurzech pokračovala. Při mateřské jsem se věnovala zumbě, cvičila jsem ještě do 33. týdnu těhotenství a 14 dní po porodu jsem začala opět cvičit. Později jsem si udělala kurz piloxingu, kurz FITMAMI, což je cvičení maminek s kočárky venku, v prosinci roku 2014 pak piloxing bare a v lednu letošního roku Deep Work.

To je skutečně hodně široký záběr. A to ještě vím, že jste výživová poradkyně, což se cvičením úzce souvisí, že?
Loni v květnu jsem udělala kurz výživové poradkyně. Ženy se mě po lekcích hodně ptaly, co jíst, kdy jíst, co si vzít k jídlu třeba po tréniku. Je skvělé, že ke mně holky mají důvěru, znají mě z cvičení, není tu ten ostych. Navíc mám k dispozici i přístroj InBody a v plánu další kurzy. Člověk by se měl vzdělávat, vše jde totiž neuvěřitelně dopředu.

Mohla byste popsat, k čemu slouží zmíněný přístroj InBody?
InBody 230 měří vše – vodu v těle, svaly, tělesný tuk, bazální metabolismus, což znamená, kolik tělo musí přijmout kalorií za den. Pokud je to pod bazál, tak tělo nehubne. Lidí si myslí, že když jedí málo, budou hubnout. Není to pravda. Je to hlavně v hlavě, pokud si to v hlavě nesrovnáte, nic se nestane. Na základě výsledků z InBody a také po zhodnocení životního stylu, kde se bere v úvahu i typ zaměstnání či to, jak člověk cvičí nebo necvičí, upravíme jídelníček.

Obezita je velkým společenským problémem, už i mezi dětmi. Je možné změřit na přístroji děti?
Samozřejmě existuje i dětské InBody. Dnes už je zájem i o to, chodí maminky se svými dětmi, které potřebují zhubnout. Bohužel v současnosti je dětská obezita obrovský problém. Děti sedí u počítače, hrají hry, jsou na Facebooku, prakticky už neběhají vůbec venku. Ale je potřeba říct, že tady musí rodina opravdu spolupracovat. Rodiče se třeba snaží, ale pak děti dojedou k babičce a je to. Je dobré, aby děti měly pohyb, je nutné je vést ke sportu už odmalička, dávat je například do nějakého kroužku a navíc jim být dobrým příkladem.

Kdy probíhá měření ve Sportovním centru Mlýn?
Vždy po dohodě, záleží na domluvě s klienty. A jsou i určité hodiny, kdy se lze zapsat a na měření přijít.

Vedle InBody máte i přístroj Max Pulse. Jak funguje?
Jedná se o cévní vyšetření, které zjistí, v jakém stavu máte cévy, srdeční činnost, arytmii srdce, ukazuje také průměrný tep, index únavy, stresové skóre. Stres totiž vyvolává spoustu nemocí. Je to poněkud dražší přístroj, takže mnohdy ho lékaři ani nemají. Pokud je na tom člověk opravdu špatně, s výsledky z přístroje pak může jít právě k doktorovi, který rozhodne, zda nasadit léky, nebo ne. Člověk by na měření měl přijít klidný, neměl by předtím vykonávat žádnou fyzickou aktivitu. Měření je jednoduché a rychlé, navíc nijak nebolí.

Nesmíme opomenout ani horkou novinku ze světa cvičení, které se věnujete, a to je Deep Work. Mohla byste vysvětlit, o co se jedná?
Je to skupinový funkční trénink, který spočívá v posilování s vlastní vahou těla. Duchovním otcem celého tréninkového programu je bývalý švýcarský gymnasta a tanečník Robert Steinbacher. Pracoval s dětmi se speciálními potřebami. Na základě svých zkušeností založil v roce 1994 školu BodyArt, z čehož se pak později vyvinul Deep Work. Vychází z východní filozofie a aktivuje zejména hluboké svalstvo. Základním stavebním kamenem je učení jing & jang a učení pěti elementů – země, dřevo, oheň, kov a voda – a jejich rozdílných energií. Při cvičení se krásně uvolňuje napětí a stres. Cvičí se za doprovodu hudby a je zajímavé, že se jedná o jediný fitness program, který šel z Evropy do Ameriky a ne naopak.

Jak probíhá Deep work?
Začíná se v pomalém tempu, postupně se přechází do rychlého tempa a závěr patří relaxaci. Cvičí se klasicky 60 minut. Pět elementů odpovídá jednotlivým fázím cvičení – úvodní je v duchu rozehřívání, kdy se člověk uvolní a odpoutá od každodenního stresu, pak následuje fáze dřeva, kdy se postupně zrychluje a tělo se připravuje na tu nejintenzivnějšího část, tedy na fázi ohně, která spočívá ve vysokých dávkách funkčního tréninku a také choreografie, kov představuje kardio trénink a posilování, poslední fáze – voda – pak odplavení veškeré námahy. Deep work zlepšuje držení těla, pružnost, koordinaci, posiluje postavu. Lidé odcházejí spokojení a pozitivně naladění. Je to pestré, zábavné, energické cvičení, přijďte vyzkoušet. Cvičí se každou neděli od 10:00 do 11:00, ale jsou vypsané i speciální hodiny.

Pokud byste chtěli vyzkoušet nějaké lekce s Editou Jemelkovou, sledujte webové stránky SC Mlýn nebo jejich Facebook. V neděli přijďte třeba na Deep Work. Buďte si jisty, že tohle cvičení vás bude bavit!

Zuzana Doleželová

Reklama

EKO Agrostav a.s.

Katalog firem » Služby » Stavebnictví » Stavební firmy

zemní a výkopové práce, čerpací stanice, myčka osobních vozidel, kompresor, vysavač, výstavba a rekonstrukce zemědělských stavebm výstavba BPS, odbahňování a výstavba rybníků.