Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 8.4 °C

Studenti z Lipníku nad Bečvou dají technickým památkám novou fasádu z vlnité lepenky

Zprávy z regionu

8.4.2015

Autor: zd

Významné české technické památky a stavby postaví studenti v 9. ročníku celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky. Letos se přihlásilo rekordních 26 středních stavebních škol ze všech krajů České republiky, mezi nimi i Střední průmyslová škola stavební z Lipníku nad Bečvou. Studenti budou vyrábět modely z vlnité lepenky a autoři těch nejlepších si rozdělí ceny ve výši 40 tisíc korun. Cílem projektu je poukázat na všestranné využití vlnité lepenky a zejména pak na její ekologické přednosti.

"Popularita technických památek a staveb stále roste. Lidé rádi navštěvují různé přehrady, vodárny, větrné mlýny nebo vysoké pece a hutě,“ vysvětluje volbu tématu Technický div České republiky v letošním ročníku zástupce Svazu výrobců vlnitých lepenek Pavel Sobol a dodává: "Studenti se sami rozhodnou, jakou současnou či již neexistující technickou stavbu považují za nejvýznamnější. Pro každého to může být něco jiného.“

Modely musí být sestaveny výhradně z vlnité lepenky a s maximální podstavou 1 x 1,5 m. Přestože dostatečné množství výřezů lepenky obdrželi soutěžící zdarma od pořadatele, mohou využít i krabice, které mají doma či ve škole. Cílem projektu je totiž ukázat, že karton jako obalový materiál má širokou škálu využití a jeho používání je velmi šetrné k životnímu prostředí. Vlnitá lepenka je stoprocentně recyklovatelná.

Studenty ještě čekají týdny intenzivní práce, která začíná již u samotného návrhu. Ze zúčastněných škol pak vybere odborná porota 6 staveb z vlnité lepenky, které v červnu postoupí do závěrečného finále. Školy obvykle připravují svá interní kola soutěže a do výroby modelu zapojí několik skupin studentů. V letošním roce mohou poprvé přihlásit do soutěže dvě stavby a zvýšit tak svou šanci na úspěch.

Za nejlepší model získá vítězná škola cenu v hodnotě 20 000 Kč. Škola, která obsadí druhé místo, získá cenu v hodnotě 10 000 Kč a v pořadí třetí škola získá cenu v hodnotě 5 000 Kč. Nově udělí odborná porota zvláštní cenu za jedinečný nápad nebo originalitu stavby v hodnotě 5 000 Kč. Ostatním finalistům pořadatel uhradí cestovné na místo konání.

zd

Reklama

BANÝR JOSEF

Katalog firem » Služby » Úklid - práce, technika

Kompletní úklidové služby, čištění koberců, mytí oken, strojní čištění podlah.